Велики број становника у јужној кинеској индустријској метрополи Гуангџоу пробио је принудну блокаду и сукобио се са полицијом, док гнев због строгих ограничења против корона вируса кључа.

Драматични снимци показују како неки преврћу полицијско возило и руше баријере за контролу ковида. Полицијске јединице су сада распоређене у том подручју.

Ово је уследило усред најгорег ширења ковида у Гуангџоуу од почетка пандемије.

Кинеска политика нултог ковида је под огромним притиском јер је утицала на економски пад.

Тензије су се повећавале у градском округу Хаижу, у којем је људима наређено да остану код кућа.

Област је дом многих сиромашнијих радника најамника. Жалили су се да нису плаћени ако не могу да дођу на посао, као и на несташицу хране и скокове цена док живе под мерама контроле ковида.

Неколико ноћи су се тукли са службеницима за превенцију ковида обученим у бело, а онда је преко ноћи у понедељак бес изненада експлодирао на улицама Гуангџоуа масовним насилним протестима.

Прошириле су се непоткрепљене приче да компаније за тестирање лажирају резултате ПЦР-а како би вештачки повећале број инфекција како би зарадиле више новца.

На северу земље, гласине о корона вирусу такође стварају притисак.

Званичници у провинцији Хебеи саопштили су да ће град Шиђаџуанг зауставити масовна тестирања. Али то је довело до спекулација да ће популација бити коришћена, попут заморчића, за праћење шта би се догодило ако се вирусу дозволи да се неконтролисано шири.