Глумац Ненад Јездић дочараће на великом платну лик српског кнеза Лазара у предстојећем дугометражном играном остварењу "Бој на Косову".

Фото: П. Милошевић

 

 

- Радња мог "Боја на Косову" биће другација од Шотриног филма који је снимљен 1989. Сценарио је потпуно другачији и причу представљамо из новог угла. Држао сам се записа измеду краља Твртка и фирентинске владе, у којима пише да се 12 српских витезова заветовало да ће убити турског султана, што су и учинили. Филм ће бити о њима - каже редитељ и додаје да ће улоге Милоша Обилића, Ивана Косанчића, Топлице Милана, Бановић Страхиње, браће Југовића и друге бити поверене младим глумцима.

Кастинг и даље траје, а Игору Ђорђевићу припала је улога Вука Бранковића, док је према мишљењу Гаге, Ненад Јездић као створен за улогу кнеза Лазара.

- Не знам ко би други могао да дочара његов лик јер је Језда отелотворење тога што он симболизује. Јездић има ту српску снагу и промишљеност, сјајан је као глумац и срећан сам што ће бити део овог пројекта - задовољан је Антонијевић, који истиче да се у сваком свом пројекту осмелио да улоге повери новим младим људима, па ће и "Бој на Косову" бити један од њих.

Ангажовањем нових глумачких имена овим филмом помериће се старосна граница, али сама прича то захтева. Антонијевић открива да има идеју ко би могао да дочара лик Косовке девојке, као и да ће се почетком децембра знати коначна подела улога.

Фото: Јутјуб прнтскрин/Milan Miladinović

 

 

- Треба имати на уму да ће ово бити прича са млађим људима јер је и време било такво. Оливера, Лазарева ћерка, имала је само 16 година када је ступила у брак са турским султаном Бајазитом, па ће у филму бити приказани млади витезови и девојке - прича редитељ.

Припреме трају већ четири месеца, а снимање је планирано да почне у јуну наредне године да бисмо на Видовдан 2024. на великом платну премијерно погледали овај историјски спектакл. Филм настаје у сарадњи са "Телеком Србијом".

"Бој на Косову" биће српско-шпанска копродукција будући да из Шпаније стижу коњи, оклопи и многи костими. 

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

 

 

- Имам добру сарадњу са њима из холивудског периода и синоћ нам је стигао стручњак за борилачке вештине и за коње са којима ћемо радити наредних дана. Иначе, седла нам шаљу из Португала, оклопе из Шпаније и Француске, као и оружје, затим оклопи за коње су из Чешке, а нешто ће доћи и из Турске - каже Антонијевић.

"Бој на Косову" је акциони филм који ће српску историју приближити целом свету. Косовска тема је вечна, сматра Антонијевић, па самим тим и данас актуелна.

- Срећан сам што и дан данас успевамо, захваљујући политици коју водимо, да одржимо ову причу живом. Не предајемо се олако и покушавамо да сачувамо народ на Косову и српско културно наслеђе, што је изузетно важно - истиче редитељ.

(Република)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".