Он је преминуо 9. октобра од лимфома у 85. години, а тада је већ било прекасно да се промени гласачки листић или да се предлаже нови кандидат уместо њега. Као представник Пенсилваније са најдужим стажом, он је лако надмашио своју противкандидаткињу, кандидаткињу Зелене странке Зару Ливингстон, добивши скоро 86 одсто гласова по завршетку пребројавања. 

Закон Пенсилваније налаже да се кандидати за замену не могу бирати након што физички гласачки листићи почну да се штампају. У округу који је представљао Делука гласачки листићи почели су да се штампају 28. септембра, недељу дана пре смрти посланика.

Одбор демократске кампање Представничког дома Конгреса САД најавио је да ће ускоро уследити ванредни избори како би се попунило Делукино место, али је истакао да је „поносан што види како бирачи настављају да показују своје поверење у њега и његову посвећеност демократским вредностима тако што су га поново изабрали постхумно."

Фото: Танјуг/АП

 

Делука није једини победио из гроба

Делука није једини политичар који је ове недеље победио из гроба. И бивша представница државе Тенеси Барбара Купер још једна је од демократа која је победила независног кандидата Мајкла Портера, упркос томе што је умрла крајем прошлог месеца. Имала је 93 године када је преминула, а на функцији је била од 1996. године. 

Као и у случају Пенсилваније, закон државе Тенеси, такође, налаже крајњи датум за увођење нових кандидата, што значи да сви кандидати морају остати на гласачком листићу након тог времена, чак и ако више нису живи. Гувернер Бил Ли рекао је да ће бити одржани специјални избори како би се одредио њен наследник.

Град Чула Виста у Калифорнији могао би да се суочи са сличном ситуацијом у својој локалној адвокатској трци, јер кандидат Демократске странке Сајмон Силва, који је преминуо од рака у септембру, тренутно води испред републиканца Дена Смита. 

Према локалним медијима, градски порески обвезници би морали да издвоје око 2 милиона долара за финансирање специјалних избора уколико Силва победи.

Постхумне победе нису сасвим неуобичајене у америчкој политици, а једна се догодила раније ове године када су бирачи у Палмвјуу у Тексасу одлучили да поново изаберу свог преминулог градоначелника, који је погинуо непосредно пре избора. Посланик државе Северне Дакоте Давид Андахл такође је победио дугогодишњег председника на републиканским предизборима 2020. недељама након његове смрти, док је посланик државе Вајоминг Рој Едвардс умро само један дан пре него што је исте године победио у трци без противљења.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".