Био је то диван дан за уживање. Уз смех и шалу спаковали су весла спремајући се за купање.

Први је у воду скочио Стевица... У секунди се десио страшан напад велике беле ајкуле!

Стеван Томашевић имао је 21 годину. Био је студент електротехнике из Чачка.

Пре скока у море на себи је имао мајицу Кајакашког клуба Чачак са извезеним бројем 137. Као да је тај број био судбински, јер Стевица је страдао 13. јула 1955. године (13.7.)!

Мештани су након трагедије причали да је ајкула дуга 6,5 метара допловила за једним америчким бродом, а да је близу обале дошла привучена лешином магарца баченом недалеко од места смртоносног напада.

Породица је месец касније на стени поставила спомен плочу, која и данас сећа на брутални напад морске немани.

Напади ајкула у Јадранском мору

  • Црна Гора - један
  • Словенија - један
  • Хрватска - девет
  • Италија - два
  • БиХ и Албанија - ниједан

Колико год мислили да је Јадранско море сигурно, треба имати на уму да су ајкуле и тамо однеле људске животе. Босна и Херцеговина на својој територији око Неума, као и Албанија, нису имали забележене случајаве, али зато осим поменуте трагедије на црногорском приморју, напади су се дешавали у Словенији (један), Хрватској (девет) и Италији два са смртних исходом.

Последњи атак са ове наше стране Јадрана десио се 1974. у близини Локве Рогознице код хрватског града Омиша. Тада је страдао Немац Ролф Шнајдер, ајкула му је откинула ногу и убрзо након што је извучен на обалу искрварио је.

Забележен је напад и 2008. када је велика бела ајкула напала словеначког риболовца Дамјана Песека који је ронио с подводном пушком у близини увале Стонцица на Вису и о појасу носио окачну уловљену рибу, али срећом он је преживео и био је хоспитализован у Сплиту. Задобио је тешку повреду артерије и покидан му је мишић листа. Остао доживотни инвалид.

33 врсте морских паса живе или повремено залазе у Јадранско море, а 99,99 посто људи никада их неће видети!

Ту врсту виђали су после тек неколико пута и то на отвореном мору на италијанској страни.

- Што се тиче саме могућности да видите морског пса у мору често волим да кажем да ћете пре у истој недељи добити два пута на лутрији него уопште видети ајкулу у мору. Чак 99,99 одсто људи за свог живота је уопште неће видети, тако да је страх од њих потпуно безразложан - рекао је раније за Еуронеwс Србија проф. Ален Солдо са Одељења за студије мора Универзитета у Сплиту и копредседавајући групе научника специјалиста за морске псе при Међународном савезу за очување природе (ИУЦН).

Он је истакао да у Јадранском мору стално живе или "повремено залазе" 33 врсте морских паса од којих су потенцијално опасне три: дугоноса и атлантска за које никада није забележено да су било кога напале јер се углавном држе отвореног мора, и велика бела ајкула за коју се сматра да је одговорна за све досадашње нападе.

ТРИ ПОТЕНЦИЈАЛНО ОПАСНЕ ВРСТЕ У ВОДАМА ЈАДРАНА

  • дугоноса ајкула (није забележен ниједан напад)
  • атлантска ајкула (није забележен ниједан напад)
  • велика бела ајкула (сматра се одговорном за све забележене нападе у Јадранском мору)

- Велика бела ајкула, као и неке друге врсте морских паса, воли хладније море и тропске температуре јој не пријају. Са даљим растом температура можемо очекивати да ће се повући из Јадрана - нагласио је Солдо и додао:

- С друге стране, неке друге врсте, на пример оне које су ушле у Медитеран кроз Суецки канал из Црвеног мора и Индијског океана и воле топлије море, могу у будућности доћи и до Јадрана. Засад немамо таквих случајева, за разлику од неких других риба. Вероватно јер је Јадран и даље најхладнији део Медитерана, а такође и главна храна коју те врсте воле још није у Јадрану.

(Курир.рс)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".