Како је најавио, бавиће се "Скај" апликацијом, за чије функционисање је он био задужен.

Овај ИТ стручњак, како је и сам рекао, од 2018. је постао дистрибутер "Скаја" на овим просторима. Седиште фирме му је било у Прагу.

У овом тренутку, судско веће још није донело одлуку да ли ће као доказ користити комуникације са "Скај" апликације, чему се одбрана противи.

Лалић је током понедељка и уторка говорио како су припадници групе намамљивали, а затим и ликвидирали жртве. Оптужница Тужилаштва за организовани криминал терети их за седам убистава и то Александра Глигоријевића Пукија, Лазара Вукићевића, Горана Величковића Гоксија, Милана Љепоје, Здравка Радојевића, Николе Митића и Горана Михајловића. Описујући на који начин су они ликвидирани, дављењем кабловима, жицом, одсецањем глава и делова тела секиром, а затим тела уклањана у индустријској машини за млевење, Лалић се у свом сведочењу дотакао још неких убистава овог клана, а којих нема у тужилачком акту. Тако је причао да они стоје и иза ликвидације Љубомира Марковића Киће, Александра Шарца, Мирка Којића, Љубомира Лаиновића на Косову, Риста Миљановића Капетана у Турској, извесних Јоке и Страхиње, Милоша Перуничића у Марбељи, Стевана Стаматовића и Игора Дедовића у Атини. Дотакао се и троструког убиства у Црној Гори, Милета Радуловића Капетана, Алана Кожара и Дамира Хаџића, за шта се поступак води пред тамошњим судом.

У две реченице је споменуо и да је на једном плацу, који је он обезбедио клану 2016. за спаљивање неке документације, у ствари убијен неки момак. Тврдио је да му се о том злочину неколико година касније поверио Беливук, говорећи да је тај момак на плацу убијен и спаљен.

Фото: ТВ Пинк принтскрин

 

Лалић је другог дана сведочења испричао да су криминалну групу Беливук и Миљковић оформили након што су 2018. изашли из притвора у којем су били због сумње да су умешани у убиство Властимира Милошевића, јануара 2017. године. Радила је по узору на картеле.

- Вељко и Марко су били вође, а најближи сарадници су им били браћа Марко и Милош Будимир - навео је Лалић.

У пролеће 2020. после ликвидације извесног Страхиње, којег је, како је казао, Шарац издао "кавчанима" за 200.000 евра, креће изразито насилно поступање клана.

- Беливук и Миљковић су нам показали слике момка, коме је одсечена глава и њих су "кавчани" послали "шкаљарцима". То је наводно био тај Страхиња - казао је Лалић. - Од тог тренутка чланови постају забринути за свој живот и застрашени.

Сведок окривљени је испричао да им је њихов човек са Косова, извесни Пишта, коме је кодно име на "Скају" било Земо, и који је био инфилтриран у сам врх "шкаљарског клана" послао информацију да они имају више екипа које надгледају и прате шта се дешава на Партизановом стадиону, планирајући да убију Беливука и Миљковића. Тада је одлучено да они буду мамац, како би ухватили оне који су били задужени за пратњу. Један од браће Будимир је рекао да је приметио да ову двојицу прати и Шарац, кога је знао из Забеле.

- Кад смо сазнали да Шарац учествује у припреми убиства Беливука и Миљковића, онда смо ми почели да планирамо његово - рекао је Лалић, објашњавајући како су га пратили и тајно снимали.

Фото: Ж.Кнежевић

 

- Шарац је био веома опрезан. Возио је блиндирани ауто и носио је панцир. На састанак у Тржни центар "Ушће" намамио га је Качаревић, а Никола Вушовић је ангажовао Лазара Илића да га убије. Понудио му је 50.000 евра за то. Миљковић је руководио ликвидацијом и Лазару је давао детаљне инструкције како да му пуца у главу и како да се креће.

Лалић је казао да је Ристо Миљановић, звани Риле капетан, убијен у Турској. Он је тада у Истанбулу био са Беливуком, а Радоје Живковић (недавно ухапшен у Турској због убиства Јовице Вукотића), како је рекао, молио га је да прибави реплике пиштоља и полицијске прслуке:

- Требало је да у ресторан Живковићевог пријатеља дође Ристо и да га ту раскомадају и баце у море. Ја у томе нисам учествовао, о томе знам само из приче. Кад сам се вратио у Београд, видео сам слике Јоке, којег су три Звицерова човека сачекала у стану у Шпанији где је живео и убили. Он је на тим сликама био сав крвав, везан за столицу, а врат му је био бандажиран лепљивом траком.

Говорећи о убиству Баранина Милоша Перуничића, кума Алана Кожара, 2. јуна 2020. на пешачком прелазу у Марбељи, Лалић је испричао да су то урадили Немања Симић Симке и један Душко, којег је описао као изразито високог момка.

- Душково кодно име је било Џингис Кан и он је у Шпанији био јер је избегавао затвор на који је био осуђен у Србији, а Симке се крио због неке пуцњаве на Карабурми - казао је Лалић.

Фото: ТВ Пинк принтскрин

 

- Миљковић је од човека чије је кодно име било Пасат добио информацију да је Перуничић у Марбељи и он је и припремао убиство. Симке је пуцао на пешачком, а Џингис је возио мотор. После су причали да им се возило покварило приликом бекства. Након убиства крили су се у Марбељи и ја сам им преко Миљковића послао апарате са "Скај" апликацијом, а кад су ухапшени, послао сам им нове, који су им унети у затвор и ја сам размењивао поруке с њима.

ПРАТИЛИ ВЛАОВИЋА У БЕОГРАДУ

Пратили смо и момка који је недавно убијен на острву Паг у Хрватској - казао је Лалић.

- Кодно име му је било Горо. Баш кад је био у Београду намамили смо га у један објекат на Тргу републике, успели смо преко мобилних телефона да му узмемо податке са његовог апарата и пратили смо га цео дан. Био је у џипу, имао је пратњу и ушао је у хотел на Дорћолу, што нам је створило проблеме за ликвидацију. Покушали смо да му "скинемо" пратњу, па смо на киоску купили картицу и звали полицију да пријавимо да смо приметили неколико наоружаних људи, који су ушли у хотел. Полиција је и дошла, али мислим да је тај момак после тога постао опрезан и напустио земљу.

Лалић је, иначе, мислио на Горана Влаовића, који је ликвидиран у августу на Пагу. Он је, како се тврди, био припадник "шкаљарског клана".

ДИЛОВАЛИ, ОБЕЗБЕЂИВАЛИ КЛУБОВЕ

Група се, према Лалићевим речима, финансирала од продаје наркотика, обезбеђењем клубова, где се такође продавала дрога. Кокаин се куповао искључиво од Беливука и Миљковића и потицао је од "кавачког клана". Од браће Будимир се куповала марихуана, а правио се и спид:

- Спид се правио у кухињи на стадиону, у бункеру (на слици) и у једном штек стану Марка Будимира. У тим просторијама су биле дигиталне ваге, кесе, спреј за уклањање ДНК, сумпорна киселина, етил алкохол и све остало шта је потребно за прављење, размеравање и паковање дроге. На стадиону се дрога није дуго крила. Кокаин је слао Звицер и једном сам, два месеца пре нашег хапшења, био у пратњи 40 килограма ове дроге. Ја сам контактирао са Звицером везано за кокаин и он је слао најчешће товаре од пет до 15 килограма. Новац сам остављао у возилима којима је довожен.

ЗВИЦЕРОВА КОЦКА КОКАИНА

После убиства Љепоје, Беливук и Миљковић су мени и Марку Будимиру рекли да нам је Радоје Звицер послао "по коцку" (килограм) кокаина и питали да ли хоћемо да то поделимо са Милошем Будимиром, који није учествовао у злочину, јер је имао корону. Пристали смо.

Фото: Принтскрин obozrevatel.com

 

Од те количине смо, додајући још неке састојке, направили четири килограма. Радоје ми је писао да је то послао као поклон. Кокаин је био код браће која су га продавала, а ја сам узео део новца.

МИЉКОВИЋЕВЕ ПРИМЕДБЕ НА ИСКАЗ

Пре него што је Лалић у уторак наставио са сведочењем, за реч се јавио Марко Миљковић, наводећи да има примедбе на његов исказ дат дан раније:

Фото: Н. Скендерија

 

- Видели смо да се он узнемирио, јер није могао да користи своје белешке, а закључио бих и да је текст који је причао и који је неистинит, научио напамет. Изјављивао је саучешће породицама оштећених, а видео је да они нису у судници. Све време је гледао у под, јер није смео у очи, а све зато што је напамет научио шта треба да прича. То су све лажи, инструисане од стране тужилаштва.

Кад се враћао назад на своје место, гледао је у Лалића и смејао се.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".