- Веће Сигурности УН-а је низом својих резолуција у време рата у БиХ од 1992.-1995., позвало тадашњу СР Југославију и Републику Хрватску да поштују суверенитет БиХ и да своје војне и друге оружане снаге повуку из БиХ, те је Веће Сигурности УН-а сматрало да је неприхватљиво политичко мешање и војно присуство суседних држава у БиХ.

ICTY, који је 1993. године основан, резолуцијом Веће Сигурности УН- а је у својим пресудама поред обиља доказа користио и наведене резолуције Веће Сигурности УН-а, као доказни материјал. ICTY је пресудио у пет пресуда да је у БиХ био међународни сукоб и да је Хрватска била агресор на БиХ, те да је Хрватска војска била војно ангажована у циљу окупације дела БиХ и припајања Републици Хрватској.

Позивамо вас, да, сходно Конвенцији о спречавању и кажњавању злочина геноцида и Акцијском плану Генералног секретара из 2007. године, спречите намеру Хрватске владе да путем УН-а и НАТО-а - војно ангажује своје оружане снаге у БиХ посредством мисије Алтхеа - Еуфора у БиХ", наводи се у допису.

Хрватски председник одреаговао

Председник Хрватске Зоран Милановић рекао је да је лаж да је негатор геноцида у Сребреници и нада се да Мајке Сребренице нису инструментализоване из Сарајева те је истакнуо да ће Хрватска сама одлучити хоће ли послати војску у мисију ЕУФОР-а у БиХ.

Фото: Профимедиа

 

 

Упитан планира ли да се извини Мајкама Сребренице, које су га критиковале због наводног негирања геноцида, Милановић је новинарима рекао да је "то лаж" и нада се да та организација није пала "у кљешта беспризорних и бескрупулозних унитаристичких муљатора из Сарајева" .

Тврди да никад није негирао размере наводних убистава и масакра у Сребреници као што неко негира Холокауст, но да су правне квалификације нешто друго. "Па нисмо у некаквом калифату или теократској држави да се не сме о стварима отворено говорити", рекао је Милановић новинарима на сајму књига Интерлиберу.

Фото: Профимедиа

 

 

- Те сребреничке мајке. Кажем "те" јер надам се да оне не стоје иза тога, 2015. су на позив тадашње председнице Грабар-Китаровић дошле у Книн. Да није било ослобођења Книна, који су ослободили вероватно гремлини, можда би било и другог геноцида у Бихаћу, изјавила је тада Мунира Субашић. Дан победе је честитала речима "живела Хрватска, живела БиХ и сав добар народ". Шта је ово? Имају ли ти људи две вијуге у глави? Дакле, писати нека несувисла самопоражавајућа писма је губитак сваког интегритета -  рекао је.

(Нет.хр)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".