Инспекција загребачког Студентског центра извршила је ванредни надзор након што је у Фејсбук групи загребачког Студентског дома Стјепан Радић објављена слика паниране бечке шницле из студентске мензе уз коју је објављен и коментар да се на храни могу видети црви.

- Прегледом фотографија на друштвеним мрежама и порталима видљив је део панираног бечког одреска који по својој површини није својствен за тај производ јер садржи беличасте творевине величине 5-6 мм, испуцане површине налик на црве. Према изричитим тврдњама шефице кухиње, као и запослених који су обављали предприпрему и припрему намирнице, није реч о црвима него се ради о зрнцима риже који су доспели у смесу за панирање, па су након тога подвргнути пржењу у фритези - стоји у саопштењу које је редакцији портала Дневник.хр послао управник Студентског центра Мирко Бошњак.

Наводи да је извршено пробно поховање с обичним презлама и онима којима је додато мало пиринча.

- Након пржења у фритези видљив је идентичан налаз као на фотографијама које су приказане на порталима јер је рижа на површини попримила испуцани изглед који неодољиво подсећа на црве. Такође ваља споменути и чињеницу да су црви беланчевине па би на високој температури пржења потамнели попут другог меса - пише у саопштењу и додаје се да "наведена намирница није представљала опасност за здравље и живот конзумената, него својим изгледом није задовољавала".

 

 

Ипак, наводи се и да у тренутку контроле спорне намирнице нису затечене у готовом стању. Бошњак је најавио да ће прикупити писане изјаве свих учесника у процесу припреме, термичке обраде и послуживања намирница, а студентима се извинио на непријатностима и позвао их да и даље буду контролори квалитета услуге студентске мензе.

- Позивам студенте који су имали приговор на квалитет хране да се јаве у моју канцеларију и можемо, ако студенти желе, уз обавезне мере санитарно хигијенских прописа у објектима који послују са храном, поновити тестирање које је инспекција направила - истакао је Бошњак.

(Дневник.хр)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".