Време слава са собом доноси и питање шта домаћину понети као поклон и какви су заправо обичаји по питању тога. Раније, поклони су били веома скромни, док се временом та пракса променила.

Фото: Н. Живановић

 

 

Према традицији, гост домаћину на славу носи алкохолно пиће, кафу, шећер у коцки и јабука. Међутим, данас се најчешће носи пиће, цвеће, чоколаде, кафа. Слаткиши се подразумевају у кућама где има деце. Међу поклонима се могу наћи и неки кућни апарати као и посуђе.

Као занимљив поклон издваја се и кропа са воћем и другим ђаконијама.

Заправо, суштина поклона је у томе да буде скромно и да се гост не баца у трошкове, јер то није ни потребно. И данас би много прикладније било да се домаћину на поклон донесе флаша пића или шећер, кафа, ратлук и сличне ствари.

Фото: Ненад Живановић

 

 

Црква не подржава славске поклоне, али саветује да уколико не желите да у кућу идете "празне руке" то буду практични и искористиви поклони који ће домаћину бити од користи.

Сматра се да гостима не треба замерити уколико дођу без поклона, а домаћинима уколико је славска трпеза скромна. Најбитније је да у кућу домаћина долазите са лепим и искреним жељама.

Веома је важно испоштовати домаћина на начин да се обучете у складу са приликом, те да не претерујете са одећом која је упечатљива.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".