Чувена југословенска и италијанска глумица Десанка Беба Лончар (79) низала је невероватне успехе, редитељи су се отимали око ње, а она је на вхунцу каријере донела невервоватну одлуку - решила је да се повуче са сцене и више се никад није вртила на снимања. И данас сматра да је до био исправан потез и не жали ни за чим.

Уписала је романистику на Филозофском факултету у Београду. Још као ученица била је изабрана за спикерку дечјих емисија на конкурсу РТБ. Недуго затим, отпочела је такође и каријеру филмске глумице.

Фото: Профимедиа

 

На филму се први пут појавила са 17 година у Деветом кругу Францеа Штиглица, а затим постиже велики успех са филмом "Љубав и мода" који ће обележити цело њено глумачко стваралаштво.

Ангажман у филму "Љубав и мода" јој се чинио као понуда из снова. Тада је њена каријера добила потпуно други ток.

- Дошли су код мене и рекли ми: 'Снимаћеш један филм, возићеш Веспу, носићеш дивне хаљине, возићеш се авионом. То је било као сан - открила је Беба једном приликом.

Фото: Профимедиа

 

Одушевила је јавност својом појавом, те су почели да је упоређују са легендарном француском глумицом Брижит Бардо. Осим тога, глумила је главне и споредне улоге у филмовима "Двоје" , "Др", "Лито виловито".

Улога викиншке принцезе у британско-југословенској копродукцији "Дуги бродови" одводи је у Рим, где се и настањује 1965. Наредних година глумила је у више копродукцијских пројеката са Југославијом. Након неколико успешних пројеката у Италији, вратила се југословенској кинематографији у остварењима попут "Паклени оток" и "Другарчине" . Последњи пут је глумила 1982. године у италијанском филму „Кућа проклетих”.

Фото: Профимедиа

 

Иако су многи мушкарци уздисали за београдском лепотицом, њено срце је освојио хрватски предузетник Јосип Радељак Дикан, а круна њихове љубави је сина Лео.

- Три килограма и 150 грама, 52 дугачак, црвен, са залисцима… Кад сам га узела у руке, филмови, снимања, слава, све је то за мене био неки други свет. Живот у болници ме је променио из корена. Напустила сам глуму и одлучила сам да се посветим детету, да га дадиље не вуку по сетовима - рекла је својевремено Беба.

Међутим, брак са Јоспипм се окончао после 23 године заједничког живота.

- То се зове замор материјала. Сећам се да смо живели фантастично и после смо почели да идемо на живце једно другоме. Док је однос мушкарца и жене стално завођење, ништа није проблем. Секс је најважнији део те игре, али љубав, нажалост, није вечна, ма колико ми жене то романтично желеле. И ту су мушкарци паметнији. Они се лакше упуштају у нове везе, више ризикују - сматра Беба.

Фото: Профимедиа

 

Истиче да је таква ситуација, јер живимо у мушком свету.

- Њима се прељуба опрашта, а којој би жени било опроштено да остави мужа са децом и нађе 20 година млађег фрајера? Па ставили би је на стуб срама. Само, ко смо ми да судимо љубави - пита се глумица.
Признала је и да је грешила у животу.

Фото: В. Данилов

 

- Боже мој, сви грешимо. Све је то део живота. Увек себи кажем: "Ако сам погрешила, све то сам дебело платила и никоме нисам остала дужна" - рекла је.

Југословенска лепотица наглашава да се никад није покајала што је на врхунцу популарности напустила глуму. Сада има другачије циљеве.

- Ма ни у лудилу! А што се тиче глуме, 25 година је сасвим довољно. Сада се не шетам по догађајима, имам неке године када тражим мир, дружим се са пријатељима из младости. Мислим да је сада поента у томе да сачувате главу - појаснила је Беба.

Глумица данас живи у родном Београду.

- Живим на мом Дорћолу, где сам и рођена. Имам неколико опција за живот у иностранству где повремено одлазим, али већину времена проводим у Београду. Радим оно што због глумачког посла нисам могла као девојчица и млада жена. Не шминкам се, не радим ништа гламурозно, дружим се с великим бројем пријатеља и много читам. Волим што је мој град метропола, што се тресе и што је пун живота - била је искрена Беба Лончар.

(Стил)

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Филмска дива Софија Лорен - синоним лепоте и женствености

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".