Месеци који претходе венчању пуни су традиција. Свадбени обичаји попут ношења младе преко прага, бацања бидермајера или кићење сватова само су неки од начина изражавање те традиције.

Фото: Профимедиа

 

 

А како су настали ти свадбени обичаји? Неки иду руку под руку с празноверјем о венчању како би ублажили свадбене катастрофе, док други имају изразито историјску позадину. Без обзира на то, венчања су и данас истакнута и омиљена као што су била вековима пре, баш као и свадбене традиције које настављамо да славимо.

У средњевековној Европи била је уобичајена пракса да слободне жене прогањају младу и кидају делове њене хаљине који су се сматрали срећном амајлијом, остављајући је у комадићима хаљине у којој се удала.

Фото: Профимедиа

 

 

Млада није очекивала да ће поновно носити своју венчаницу, а одевни предмет се сматрао срећом за слободне жене, врста амајлије за плодност. Али, како су године пролазиле, материјали и време потребно да се венчаница изради постајали су све скупљи, па је њихово чување постало традиционалније за жене.

Да би одвратили пажњу и спречили госте да поцепају невестину хаљину, бацани су предмети, од којих је један постао букет. Симболизујући плодност, букет је био јефтинија опција јер млада невеста не би ни могла дуго да га задржи.

Фото: Профимедиа

 

 

Овај обичај који опстаје чак и на најмодернијим свадбама. У овом обичају учествују неудате девојке и млада која им окренута леђима баца бидермајер. Верује се да ће она девојка која успе да ухвати букет, бити наредна која ће стати на луди камен.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".