У Србији постоји девет места која се зову Прњавор, а ако се саберу сва насеља, села и засеоци, у нашем региону постоји чак 160 Прњавора.

Оно што је карактеристично за места са оваквим називом је то што се налазе у непосредној близини манастира. Управо је то разлог зашто се тако и зову.

У прњаворима су живели најамни радници, који су обрађивали некада огромна манастирска имања. Пошто је већина најамника живела у бедним условима ова села су обично била сиромашна, слабо уређена и мала.

Фото: Д. Дозет

 

 

Људима је често нетачно прва асоцијација на Прњавор реч „прње“ која означава неуредни комад тканине или гардеробе. Ипак, према неким изворима, име ових бројних места потиче од речи „пронија“, која означава велепосед у средњовковној Србији.

Места са овим или сличним називом срећемо широм бивше Југославије, а најчешћа су у пределима где има више манастира. Ако нам је тај податак познат, онда не чуди чињеница да су прњавори посебно чести на подручју Фрушке горе, будући да на том простору постоји чак 16 манастира. Код неких је назив „прњавор“ задржан и у сопственом имену уз име манастира, коме је служио - Крушедол Прњавор и Бешеновачки Прњавор, док је код других преузет назив оближњег манастира - Велика Ремета или Гргетег.

Тако је на пример насеље Крушедол Прњавор у општини Ириг, у Војводини везано је за изградњу манастира у периоду од 1509. до 1512. године. Манастир је располагао великим поседима који су захтевали радну снагу, па је на својим имањима насељавао сиромашне сељаке и избеглице с турске територије.

Фото: Д. Дозет

 

 

Данас назив Прњавор носе села, засеоци или насеља у оквиру општина и градова. Тако село Јошанички Прњавор крај Јагодине датира из 14. века и настанка манастира Јошаница, када су се избеглице са југа Србије населиле на манастирској земљи.

Крај Јагодине данас постоје два Прњавора - Ивковачки и Јошанички, крај Рековца је Каленићки Прњавор, а има их и у близини Крагујевца, Шапца, Трстеника, Горњег Милановца, Ирига, Баточине, итд. 

Поред Србије, насеља Прњавор постоје и у окружењу. У Републици Српској постоји вероватно најпознатији „прњавор“ - град Прњавор и истоимена општина, а истоимена насеља постоје и широм региона у Црној Гори, Хрватској, Румунији, итд. 

БОНУС ВИДЕО: 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".