Вучић је изјавио да не може да каже да је ово лак тренутак, али је важно да се ми понашамо озбиљно и одговорно.

- Реч је о великим политичким, готово тектонским променама. После 10 година Срби су донели одлуку да напусте приштинске институције - подсетио је Вучић.

Он каже да су бесмислене приче да су они то урадили "по наређењу Београда", већ они који то говоре не желе да сагледају шта Срби желе и са каквим проблемима се суочавају.

Вучић каже да мисли да је веома важно да људи знају кроз шта смо прошли у претходним деценијама и претходних неколико месеци. Он је подсетио да је Србија 1999. године изгубила фактички суверенитет на Косову и Метохији, а 2004. се десио прогром.

Подсетио је и на политику "стандарди пре статуса", после чега су уследила убиства Срба, а онда су Албанци награђени од Запада признањем једнострано проглашене независности.

Вучић је подсетио и на лошу одлуку да се разговор са Приштином преместе у ЕУ и то је "највећа грешка коју је Србија урадила".

Економија

Он каже да је Бриселским споразумом "купљено 10 година мира", а што је довело до раста економије.

Плате ће код нас расти много више од инфлације, најавио је он и подсетио на повећање пензија.

- Просечна стопа јавног дуга 94,2 одсто, а Србија за готово 40 индексних процената боља од европског просека - казао је Вучић.

На Врачару је просечна плата 1060 евра, а у Бору 800 евра, рекао је Вучић.

- Имаћемо негде око 6 милиона и 550 хиљада становника, рекао је Вучић, а каже да смо се плашили да ће бити 6,1 - рекао је Вучић, говорећи о попису становништва.

Од 10. децембра ће жене које немају деце моћи да врше вантелесну оплодњу са донираним репродуктивним материјалом, рекао је председник.

Ако се на тај потез одлучи 1.500 жена на годишњем нивоу, нешто више од 10 милиона евра ће држава преузети на себе (све).

Вучић каже да му је један од најтежих састанака са српским народом био после потписивања Бриселског споразума.

Председник каже да је морало да дође до повлачења Срба из приштинских институција. Подсетио је на разна претходна кршења међународног права од стране Приштине и на примере репресије Куртијевог режима, те истакао да је увек Србе молио да не напуштају приштинске институције.

- Бар 20 пута сам их спречавао у томе. Онда је дошао јун месец и први инциденти и баркиде. Ноћ је била тешка. Те ноћи, крајем јуна, је могло да дође до незапамћеног крвопролића. Албанци су га планирали упадом на север, а Срби нису хтели да се повуку, већ да се супроставе. Примао сам информације у стварном времену и можете да мислите у каквом смо стању били. Молили смо и слали поруке мађарском команданту КФОР-а да он уђе на север и разговара са Србима, да Албанци не уђу. Албанци су чекали да уђу, како би НАТО интервенисао против Срба. Тада су испуњени сви наши захтеви, а командант КФОР-а је ишао ујутру. Молио сам Србе да повуку барикаде (иако су сви захтеви били испуњени), али они су сити били свега. После 11 сати мојих тешких разговора они су рекли да ће то урадити само зато што ја то молим. Они су склонили барикаде - подсетио је Вучић.

У августу су вођени преговори у Бриселу.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".