Кенедије се често називају "америчком краљевском породицом" јер су можда нешто најближе владајућој породици коју Американци имају. Родитељи, деца и остали чланови породичног стабла Кенеди изградили су вишегенерацијску политичку династију, али скандали и невероватни догађаји нису им били страни. Велика већина Американаца зна напамет највеће скандале и трагедије Кенедијевих. Убиства Џона и Бобија Кенедија, фатална авионска несрећа Џона Јуниора и ситуација са Мерилин Монро постали су део америчког фолклора. Али то је само делић важних прича славне породице.

Либерална икона Боби Кенеди почео је као конзервативац

Као и код многих политичара, политичка опредељенја и погледи Бобија Кенедија мењали су се током његовог живота. Кенедијеви су били ирске католичке демократе. Али они су такође били једна од најбогатијих породица у Бостону и нису били изнад тога да користе личне везе за остварење својих циљева. Боби је водио успешну кампању свог старијег брата за Сенат 1952. Годину дана касније, Боби се нашао са друге стране када се придружио особљу утицајног републиканског сенатора Џозефа Мекартија. Породични пријатељ Кенедијевих, Мекарти водио је злогласни антикомунистички лов на вештице који је уништио животе стотина Американаца. Боби Кенеди је био толико згађен Мекартијевим техникама да је дао оставку после шест месеци. Наставио је да ради као адвокат за демократе из Сената, а касније је служио као Џонов државни адвокат. Данас се Боби сматра либералном иконом, али испрва је оклевао да подржи покрет за грађанска права. Кад је то напокон учинио, био је то потез учињен из симпатије колико и у интересу придобијања Афроамериканаца за Демократску странку.

Фото: Википедија

 

 

Смрт Џона Ф. Кенедија помогла је Американцима да стигну на Месец

Иако је убијен шест година пре него што су Нил Армстронг и Баз Олдрин крочили на Месец, Џон Ф. Кенеди ипак је придонео успеху мисије. Месецима након што је Јуриј Гагарин постао прва особа која је кружила око Земље, "Месечев говор" Џона Ф. Кенедија на Унверзитету Рајс 1961. инспирисао је нацију да надмаши Совјете и победи у свемирској трци. У свом говору обећао је да ће Америка слетети на Месец до краја деценије. Али приватно, није био тако сигуран да ће се то догодити. Две године после тог говора свемирски програм Аполо се одужио и постало је јасно колико ће новца и времена бити потребно. Такође је било јасно да НАСА неће слетети на Месец за време Џоновог мандата, чак и ако он буде поновно изабран 1964. С обзиром на то да је Конгрес смањио НАСА-ин прорачун, Кенеди је на састанку с НАСА-иним шефом Џејмсом Вебом признао: "Не мислим да ће програм Аполо преживети". "Тренутно је свемир изгубио доста свог гламура", размишљао је Кенеди на свом састанку са Вебом. "Ако будем поновно изабран, нећемо ићи на Месец у нашем мандату, зар не?" Веб није тако мислио, а Кенеди се сложио, рекавши: "Не идемо". Но, показало се да је његова смрт спасила свемирски програм. Одлучан у намери да Кенедијево обећање оствари, председник Ландон Џонсон успео је да осигура више средстава за НАСА-у и спроведе Кенедијево обећање у дело.

Послали млађу сестру на лоботомију да не кочи амбиције породице

Од деветеро деце Џозефа старијег и Роуз Кенеди, њихово треће дете, Роуз Мери или Розмери, било је најмање познато. И то зато што је породица тако хтела. Розмерy заправо никад није имала шансе да напредује. Кад је њена мајка рађала, доктор је каснио због тешке грипе па је медицинска сестра физички држала Розмери у Розином порођајном каналу два сата. Недостатак кисеоника највероватније је довео до оштећења мозга. Често је доживљавала "нападе", који су највероватније били епизоде менталног здравља. Кад је ушла у тинејџерске године, било је јасно да се нешто мора учинити. Но у 1920-има и 30-има ментална болест била је погрешно схватана и на њу се негатовни гледало, а слање Розмери у менталну установу није била опција за породицу са политичким амбицијама. Уместо тога, 1941. Џозеф старији организовао је лоботомију за Розмерy. Сматрало се да лоботомија лечи депресију и "агресију", али поступак је био нов и још га није одобрила Америчко лекарско удружење. Розмерина лоботомија само ју је оштетила: одмах је изгубила моћ говора и изговорила тек неколико речи, а породица ју је потом пребацила у установу у Висконсину, где је живела до краја живота. Остали чланови породице Кенеди ретко су посећивали своју сестру све док се с њом нису поновно повезали 1950-их. С временом је породица Кенеди почела да се залаже за особе са телесним инвалидитетом.

Фото: Википедија

 

 

Џонов брат погинуо је у тајној мисији у Другом светском рату

Служба Џона Ф. Кенедија у америчкој морнарици током Другог светског рата учинила га је херојем много пре него што је постао председник. Али није био једини војни херој у својој породици. Његов старији брат, Џозеф Јуниор, такође је био одликовани ветеран. Џозеф старији је и видео свог најстаријег сина као најбољи избор за испуњење својих политичких амбиција, али након смрти Џозефа Млађег, то је прешло на Џона. Џо Јуниор рано је напустио правни факултет и придружио се морнарици 1941. године, а годину дана касније завршио је школу за пилоте ловца. До 1943. завршио је 25 мисија бомбардовања Европе, довољно да добије дозволу за повратак кући. Уместо тога, остао је у Енглеској и наставио да се бори. Године 1944. радио је на "Операцији Афродита", пројекту развоја даљински управљаног бомбардера. Због ограничења технологије тог времена потпуно даљински управљани уређај још није постојао. Џо се добровољно јавио да буде пробни пилот за операцију Афродита. Убрзо после полетања, његов авион се покварио и срушио изнад Суфолка у Енглеској. Умро је у 29. години живота.

Џозеф Кенеди старији обогатио се на пићу

Породица Кенеди први пут се обогатила 1920-их, у доба прохибиције. Један од дуготрајних митова о Кенедијима је да су своје богатство изградили на шверцу. (Овај мит су 1960-их и 70-их покренули теоретичари завере који су покушавали да објасне атентат на Кенедија.) Права прича је мало мање прљава, али је укључивала пиће. Алкохол је део саге о породици Кенеди у Америци од почетка. Отац Џозефа старијег, Патрик Кенеди, био је власник салона у Бостону и увозник вискија који је с временом постао и државни сенатор. Године 1933. Џозеф старији већ је био богат и успешан пословни човек. Непосредно пре укидања прохибиције те године, Џозеф старији искористио је своје везе за склапање уносних послова са британским дестилеријама за увоз алкохолних пића у САД. Послови су учинили Џозифа старијег још богатијим. Десет година касније продао је своју франшизу алкохолних пића за 8,2 милиона долара (око 100 милиона долара 2020.).

Нећак Бобија Кенедија био је уплетен у мистерију убиства

Нису само старији Кенедијеви били скандалозни. Касније генерације таблоидима су дале довољно хране за одржавање издавачке индустрије. Мајкл Скакел, нећак удовице Бобија Кенедија, Етел Скакел, осумњичен је за убиство своје комшинице Марте Моксли 1975. године, када су обоје имали 15 година. Ноћ пре Ноћи вештица 1975. Марта је изашла у комшилук са групом пријатеља, укључујући и Мајкловог 17-годишњег брата Томаса. Следећег јутра, Мартино тело пронађено је избодено на смрт. Томас је испрва био осумњичен, а полиција је открила да је палица за голф којом је Мартха убијена припадала Скакеловима, али није уследило казнено гоњење. Следећих неколико деценија Мајкл се борио са алкохолизмом. Новинар Марк Фурман написао је књигу 1998. у којој је имплицирао на Мајкла као кривца. То је поновно побудило интерес за случај, а Мајлк је оптужен две године касније. Године 2002. осуђен је на 20 година затвора због убиства. Судија је касније поништио пресуду 2013. Државни суд Конектиката вратио је пресуду 2016., али је касније поништио своју одлуку.

Фото: AП

 

Џон био наклоњен Трећем Рајху?

Џон Ф. Кенеди био је један од либералнијих председника 20. века, а једно од његових највећих постигнућа било је унапређење покрета за грађанска права. Стекао је и статус хероја јер је потезао везе како би могао да служи у војсци, иако је испочетка проглашен неспособним. Међутим, према књизи "Јохн Ф. Кеннедy Амонг тхе Германс" из 2013., млади Џон је био наклоњен Трећем Рајху, и пре и после Другог светског рата. Посетио је Немачку три пута од 1937. до 1945., први пут као двадесетогодишњи студент на Харварду. У својој претходно необјављеној кореспонденцији, Кенеди је написао да је фашизам "права ствар за Немачку" и да се "нордијске расе чине изразито супериорнима". Године 1945. обишао је Европу после служења војног рока и написао: "Хитлер ће изаћи из мржње која га сада окружује као једна од највећих личности која је икада живела." Чак није био усамљен у том ставу у породици. Џозеф старији био је симпатизер СС-а који је одобравао пад Немачке у фашизам; такође је био отворени антисемита који је веровао у завере о Јеврејима који контролишу медије.

Кенедијево богатство изграђено на вестернима Б продукције

Увоз алкохола био је само делић богатства Џозефа Кенедија старијег. Након што је 1912. дипломирао на Харварду, Џозеф старији бавио се банкарством и са 25 година постао најмлађи председник банке у Америци. До 1919. бацио је око на филмски бизнис. Био је још у повојима, али је Џозеф старији видио да има потенцијала. У једном тренутку то је описао као "следећи телефон". Следећих неколико година провео је планирајући свој одлазак у шоу бизнис. Током следећих неколико година његов ФБО израстао је у један од најмоћнијих холивудских студија специјализираних за Б-вестерне. На крају је уновчио 5 милиона долара непосредно пре Велике депресије. Иако ће касније финансијске ревизије открити да су његове компаније углавном губиле новац.

Фото: Инстаграм принтскрин/jbkonthisday

 

Џон је послао Џеки на електрошокове кад му је приговарала због прељуба

Брак Џеки Бувије и Џона Ф. Кенедија је споља деловао гламурозно, али био је обележен скандалима. Џеки је желела да се разведе од Џона и пре него што је постао председник, а његов отац јој је једном понудио и милион долара како не би нашкодила његовом имиџу. Мајка Роуз Кенеди је и њој и свим својим снајама рекла да се помире са прељубама својих мужева. Но Џеки се није помирила. Једне вечери, док су обоје били припити посвађала се са Џоном који се вратио од љубавнице и истрчала из куће само у доњем вешу. Џон је позвао хитну која је одвела Џеки у болницу где су јој дали три електрошока "због депресије и хистерије".

БОНУС ВИДЕО:

СРБИ ИЗ КОСОВСКЕ МИТРОВИЦЕ ПОРУЧУЈУ: Не плашимо се РОСУ јединица

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".