У ПАЛАТИ Србија у 10 сати почела је посебна седница владе о ситуацији на Косову и Метохији, којој присуствује и председник Србије Александар Вучић.

Председник ће члановима Владе поднети извештај о разговорима са представницима Срба са Космета, који су најавили повлачење из свих приштинских институција због последњих потеза премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Након седнице Владе, председник Вучић састаће се са амбасадорком Кине Чен Бо, а потом и са амбасадором Русије у Србији Александром Боцаном Харченком, након чега ће разговарати и са патријархом Српске православне цркве Порфиријем у Патријаршији.

У Звечану, политички представници Срба са Косова и Метохије одржаће у подне састанак на којем ће разматрати предлог Српске листе и председника Горана Ракића да се размотри и напуштање свих косовских институција на северу КиМ.

Фото: Тара Радовановић/Танјуг

 

 

Председник Вучић разговарао је синоћ са специјалним изаслаником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком о ситуацији на Косову и Метохији, а састанку који је трајао близу пет сати, недуго након почетка придружио се и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је јуче да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти својим изјавама у Берлину о Заједници српских општина и сменом директора регионалног полицијског директората Север Ненада Ђурића - задао смртоносни ударац Бриселском дијалогу.

Како је нагласио, Курти је тиме изазвао узнемиреност код Срба са КиМ због чега је, како каже, председник Србије Александар Вучић разговарао седам сати са политичким представницима Срба са Космета.

Петковић је пренео да је српски народ на КиМ јединствен и одлучан да брани своје право за останак и опстанак на својим огњиштима, а да им је председник Вучић рекао да их разуме и указао им на све последице уколико дође до разградње Бриселског споразума.

Пренео је и да је председник у разговору са Србима са Космета јасно рекао да је држава Србија уз свој народ на КиМ и да се никада више неће поновити "Олуја" или погром.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".