Пред празник посвећен Светом великомученику Димитрију - Митровдан (8. новембра) су Митровске или јесење Задушнице. Такође, посебан дан када треба посетити гробове својих најмилијих Црква је одредила и Побусани понедељак, осми дан од Васкрса.

Обичај је да се на гробље односи храна, коју по правилу спремају жене. Задушнице никада нису у време поста, нити падају у постан дан, јер су увек у суботу. Пеку се колачи од белог брашна, који се понекад зову "просфоре". Спремају се ракија, пиво, вино, вода, а у неким местима се износи и жито.

Носи се онолико свећа колико се мртвих помиње. У свим крајевима Србије на гробове излази свештеник да окади гроб. Ако је неким случајем свештеник спречен да дође, онда неко од присутних тамјаном обави прекађивање.

Фото: Профимедиа

 

Заједничко за задушнице у свим крајевима јесте излазак на гробље и организовање послужења на гробу. Некад су то само пита, пециво, кафа и вода. Понегде се изнесу кувана јаја и печење. На гробљу се ваља послужити макар једним залогајем, обичаја ради.

Понудама се служе рођаци који су на гробље изашли, а не одбијају се ни непозната лица, ако сама приђу гробу. Сматра се за велики грех и увреду мртвима ако би се неко одбио или чак отерао од гроба.

Иначе, у црквеној години постоје четири општа задушна дана: Задушнице пред Васкршњи пост (уочи почетка Великог поста), Духовске задушнице (уочи празника Свете Тројице), Михољске задушнице (уочи Михољдана) и Митровске задушнице (уочи Митровдана).

Митровске задушнице примили смо од Руса

Митровске или јесење Задушнице ове године се падају у суботу, 5. новембра. Ове задушнице Срби су примили од Руса, које је руска црква установила у 14. веку након Куликовске битке. Војсковођа Димитрије Донски замолио је Св. Сергија Радоњешког да одржи помен палим војницима и да се то чини сваке године у тај дан. Временом, то је постало помињање свих упокојених, не само војника.

БОНУС ВИДЕО:

ЧЕТИРИ ГОДИНЕ НАРОДНЕ КУХИЊЕ У БАРУ: Годишње спреме 61.000 куваних оброка

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".