- С обзиром на то да на међународном тржишту постоје поремећаји у трансферу (репатријацији) новчаница данске круне (ДКК) у Данску, Народна банка Србије је, контактирајући своје инокореспондентске банке, обавештена да су оне престале да тргују овим новчаницама до даљег - наводи се у саопштењу НБС.

 Поред тога, банке су навеле да раде на проналажењу решења како би поново отпочеле с трговином овим новчаницама, али да је то у овом тренутку неизвесно, будући да су пословне банке у Данској, преко којих се врши репатријација новчаница данске круне, зауставиле тај процес због извесних регулаторних захтева.

- Народна банка Србије је без одлагања ступила у контакт и с централном банком Данске ради добијања информација о овом проблему и могућим решењима, при чему је потврђено да је проблем настао на релацији пословних банака из Данске и њихових кореспондентских банака и да тренутни поремећај није резултат прописа нити рестрикција централне банке, већ пословних одлука банака у Данској, али да се ради на проналажењу одговарајућег решења - стоји у саопштењу. 

Имајући у виду наведено обавештење својих кореспондентских банака, Народна банка Србије престаје с пријемом данске круне.

Како се даље наводи, банке ће бити обавештене ако поновно почне пријем ове валуте.

- Напомињемо, међутим, да домаће пословне банке, у складу са својом пословном политиком и ако имају могућност трговине новчаницама данске круне са својим инокореспондентским банкама, могу да наставе с продајом/откупом ових новчаница од клијената, односно немају било каква ограничења наметнута од стране Народне банке Србије. Народна банка Србије ће наставити да прати дешавања на тржишту по овом питању и предузима потребне активности из своје надлежности, о чему ће благовремено информисати јавност - наводи се у саопштењу Народне банке Србије.

БОНУС ВИДЕО: 

НАЈВЕЋЕ УРБАНО ЗИМОВАЛИШТЕ СОВА УТИНА НА СВЕТУ: Новембар је у Кикинди – Совембар

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".