Природа има свој начин да нам истовремено покаже лепоту и да буде практична, а богатство колорита листопадних шума и опадање лишћа у јесен су прави пример.

Лишће опада како би дрво заштитило само себе. Док четинари имају трик у рукаву, а то су восак и смола, са којим штите своје лишће од измрзавања, листопадно дрвеће има танко лишће које је подложно ниским температурама.

Фото: Профимедиа

 

Како се вода шири када се смрзне, нежне лисне ћелије би пукле током зиме, што их чини бескорисним за фотосинтезу. Уколико дрвеће не би одбацило лишће, завршило би са хиљаде непродуктивних додатака, за које нема начин да направи храну.

Као да то није довољно, до краја лета на дрвету остане много лишћа чије су површине оштећене од болести или су делимично поједени од стране инсеката. То додатно угрожава здравље целог дрвета.

Одбацивањем лишћа дрвеће заправо чува своје здравље и енергију. Тиме биљка ствара себи нови почетак у пролеће, а хранљиве материје из распадајућег лишћа се рециклирају на земљи, како би помогле у расту следећој генерацији листова.

Али, то није све што природа открива овом појавом. У јесен, лишће не отпада са дрвећа одједном, већ полако у врло контролисаном процесу.

Фото: Профимедиа

 

Како се дани скраћују, а температура смањује, у дрвећу се активирају хормони како би се започео процес отпушања лишћа са биљке. Полако се зауставља производња хлорофила, а почиње производња других група пигмената, посебно антоцијанина, који стварају црвене и пурпурне мрље на зеленој површини листа.

Зашто дрвеће улаже посебну енергију да произведе јарке боје лишћа, попут црвене и то исључиво у јесен?

Улога антоцијанина је разноврсна. Осим што су моћни антиоксинданти, они загревају листове и штите их од штетне радијације. Поред тога, нова истраживања су показала да дрвеће користи јарке боје као информације о својој снази, како би упозорило и отерало биљне ваши са себе.

Фото: Профимедиа

 

Прецизан тајминг промена боје је генетички контролисан. Ако обратите пажњу ове јесени, приметићете да храст спада у последње дрвеће које мења боју.

У току процеса мењања боја, дрво затвара чашице које носе воду до листа. Између гранчице и стабљике листа почиње да се ствара слој који служи да лагано изреже лист са дрвета, а да не остави рану. Како лишће опада, дрво полако улази у стање мировања и на тај начин штеди енергију за велики повратак пролећа.

БОНУС ВИДЕО:

(Агромедиа)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".