Чак пет тинејџера ових дана је завршило у КБЦ Осијек због торзије тестиса, што је знатно више од уобичајеног броја пријема због оваквог здравственог проблема.

Наиме, ради се о ретком, али хитном стању изазваном ротацијом тестиса, које потом доводи до прекида крвотока, па уколико се не лечи благовремено може довести до трајног пропадања тестиса, односно последица у његовом уклањању. Према информацијама славонских портала, ово је наводно резултат изазова ТикТока под називом "Удари га у тестисе изазов" ("Hit him in the balls challange").

Међутим, у разговору са доц. др Од Далибора Дивковића, начелника Одељења дечје хирургије КБЦ Осијек, сазнаје се да се оваква претпоставка не може са сигурношћу потврдити јер младићи нису дали потврду. Извесно је и да није реч о трауми. Другим речима, торзија тестиса није изазвана, на пример, ударцем.

- Од петоро тинејџера који су примљени на нашу клинику, двоје је стигло на време и проблем је решен, док су троје још на лечењу јер су прекасно потражили лекарску помоћ. Деца често крију да имају проблем, посебно када је у питању тестиса, а онда до почетка лечења прође превише времена - објашњава доц. др Дивковић.

Додаје да је у најтежим случајевима неизбежно уклањање тестиса.

Иначе, торзија тестиса изазива јак бол, мучнину и повраћање, праћено отоком, па чак и повећањем телесне температуре.

- Нажалост, мобилни телефони које по цео дан држе у рукама омогућавају деци приступ разним садржајима који несумњиво не само да нису за њих, већ могу бити штетни по њихово физичко, а посебно психичко здравље - објашњава доц. Дивковић.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".