Луиз Инасио Лула да Силва изабран је у недељу за новог председника Бразила, након спорне и тесне победе у једној од најмногољуднијих демократија на свету. Добио је 50,89 одсто гласова, уз 99,76 одсто пребројаних гласова, победивши досадашњег председника Жара Болсонара, који је имао 49,11.

Двоструки председник и бивши синдикални лидер, Лула се у изборној кампањи фокусирао на подршку демократским вредностима, оцењујући своју изборну победу као неопходну за опстанак демократије у Бразилу.

Ко је Лула да Силва?

Лула да Силва носи репутацију харизматичног политичара, једног од најутицајнијих личности јужноамеричке левице. Рођен је у држави Пернамбуко, на североистоку земље, његови родитељи били су пољопривредници који су се читавог живота борили за егзистенцију, да би прехранили своје осморо деце. Са 7 година, његова мајка и шесторо браће и сестара преселили су се у државу Сао Пауло у потрази за бољим животом.

Док је одрастао у Сао Паулу, напустио је школу да би постао чистач ципела, а касније је добио посао у фабрици. Изгубио је мали прст на левој руци у машинској несрећи када је имао 17 година.

Каријеру у јавном животу започео је као синдикални активиста у раним двадесетим годинама. Са 25 година доживео је велику личну и породичну трагедију када му је умрла супруга Лурд, која је била у осмом месецу трудноће, од хепатитиса. 

Ипак, Лула је и поред тога наставио рад на синдикалном пољу, па је тако 1975. године доспео на место моћног синдиката металуршких радника. Лула је организовао неколико штрајкова доводећи у кризу диктаторску владу Бразила. Већ у то доба учврстио је свој имиџ као симбола демократије и радничког покрета, што га је касније у медијима доводило у раван са пољским Лехом Валенсом.

Председничка каријера

Године 1980. Лула је са групом радника, интелектуалаца и уметника основао Радничку партију као одговор на репресију војног режима. 

Плуралистичка левичарска странка коју је основао окупљала је синдикалце, интелектуалце, уметнике и практичаре теологије ослобођења.

Три пута се кандидовао за место председника пре него што је изабран 2002. године, постајући део ружичасте плиме Латинске Америке. Током његовог мандата, Бразил је уживао у економском процвату изазваном порастом глобалне потражње за робом, а његово време на функцији председника памти се по масовним програмима социјалне заштите који су извукли милионе из сиромаштва.

Робијао због корупције

У априлу 2018, Лула је завршио у затвору због корупције у оквиру истраге "Операција аутопраоница" ("Лава Јато"), коју је најавио судија Серђо Моро. Опсежна истрага је разматрала шему мита у којој је била укључена бразилска државна нафтна компанија Петробрас која је имала последице широм Латинске Америке.

Бразилски Врховни суд донео је одлуку по којој затвореници нису могли да буду у затвору ако су њихове жалбе још у току, па је одлука  погодила хиљаде затвореника, међу којима је и Лула. Одлука суда уследила је неколико дана након што је лист "Интерцепт" објавио сазнања да је Мора сарађивао са тужиоцима током случаја бившег председника, кршећи правила дужног процеса. Лула је пуштен у новембру 2019. године, након што је провео 580 дана у затвору.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".