Централна изборна комисија БиХ потврдила је на данашњој седници резултате Општих избора за све нивое. Према потврђеним резултатима, председник Републике Српске је Милорад Додик, а потпредседници Ћамил Дураковић из реда Бошњака и Давор Прањић из реда Хрвата.

РТРС преноси да је председник ЦИК-а Суад Арнаутовић рекао да од данас теку сви рокови за формирање власти.

ЦИК је обавестио све кандидате који су освојили мандате на Општим изборима 2022. године, али и одлучили да одбију освојени мандат, да могу лично у седишту ЦИК БиХ да потпишу Изјаву о одбијању мандата, уколико желе да ЦИК БиХ додели заменске мандате пре одржавања конститутивних седница органа власти у којима су освојили мандат.

На одлуке Централне изборне комисије БиХ о утврђивању изборних резултата је било 13 жалби Апелационом суду БиХ и још 11 жалби Апелационом одјелу Суда БиХ на одлуке које се односе на захтеве за поновно бројање. На седници ЦИК-а је саопштено да их је Суд БиХ одбио или одбацио.

Према потврђеним резултатима, председник Републике Српске је Милорад Додик, а потпредседници Ћамил Дураковић из реда Бошњака и Давор Прањић из реда Хрвата.

Српски члан Председништва у наредном четворогодишњем мандату биће Жељка Цвијановић, бошњачки Денис Бећировић, а хрватски Жељко Комшић.

Потврђени су резултати и за Парламентарну скупштину БиХ у којој ће из Републике Српске највише посланика имати СНСД, а следе га СДС и ПДП, док је у Федерацији БиХ највише посланичких места освојио СДА, потом ХДЗ, те СДП, како преноси РТРС.

СНСД је апсолутни победник избора за Народну скупштину Републике Српске, док по броју освојених мандата следе СДС и ПДП.

СДА и ХДЗ победници су избора за Парламент ФБиХ и кантоналне скупштине.

Апелационо вијеће Суда БиХ, подсећају са РТРС, одбило је жалбу опозиционих странака из Републике Српске да се пониште избори за председника и потпредседнике Републике Српске.

Све жалбе које су поднесене Суду БиХ су одбијене или одбачене.

Самом том чињеницом Централна изборна комисија БиХ данас је објавила званичне резултате Општих избора који су одржани 2. октобра.

(РТРС)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".