У иницијативи је предложена казна затвора за кривично дело силовања од пет до двадесет година, са могућношћу изрицања и доживотне казна затвора, као и пооштравање казнене политике у односу на кривично дело насиље у породици.

Министарство правде ће у наредном периоду радити на Нацрту закона о изменама и допунама Кривичног законика, у складу са предложеном иницијативом.

За потребе израде овог нацрта биће образована и радна група, састављена од представника свих надлежних државних органа и стручне јавности, након чега ће уследити јавна расправа у којој ће бити омогућено учешће заинтересоване јавности, стручних институција и појединаца.

Пооштравањем казнене политике држава шаље јасну поруку жртвама насиља, а пре свега женама, да ће најоштрије реаговати и спроводити оштру казнену политику у сузбијању ових кривичних дела.

Такође, пооштравање казнене политике у односу на кривична дела силовања и насиља у породици значајно би охрабрило жртве да не трпе насиље и да без страха пријаве починиоце, уверене да ће држава бити ту за њих да их заштити.

Пооштравање казнене политике у односу на ова кривична дела несумњиво би утицало и превентивно на потенцијалне учиниоце.

БОНУС ВИДЕО: ВЕЛИКИ ПОЖАР У КРУШЕВЦУ: Црни дим надвио се над градом

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".