Светог Луку као заштитника лекара и медицинара данас слави лекарска професија, а православни верници верују да његове мошти имају чудотворну моћ да исцеле и најтеже болести. Свети Лука лечио је бесплатно.

Наши стари некада су веровали да ће нам се баш на овај дан - Лучиндан казати каква нас зима чека...

Обичај је био међу српским домаћинима да на овај дан пусте овнове да нагнају овце. Уколико би се овца натезала би ил’ не би наши преци су веровали да ће зима дуга, оштра и тешка. Уколико не би одбијале овнове, веровало се да зима неће бити дуга и да ће пролеће доћи раније. На овај дан су домаћини чашћавали своје чобане којима су носили пите - пазарице.

Фото: СПЦ

 

И дан данас у народу се каже: "Свети Лука, снег до кука", а веровало се и да ако домаћин на Лучинданско јутро порани у тор да обиђе стоку па види како стока тога јутра лежи, таква ће бити и зима - ако је подвила ноге, веровало се да ће зима бити оштра а година зла, а ако је ноге опружила, веровали су да их чека блага зима, добра година и још боља летина.

У Србија је давно био обичај и да се торови с овцама на овај дан опасују црвеним концем да у њих не би ушли вуци и поклали стоку. У Црној Гори народ верује да стопало Светог Луке, које се чува у једном тамошњем манастиру, лечи очињи вид. У Црној Гори се верује и да је небеска дуга појас Светог Луке.

На Светог Луку не смете да будете преки и нервозни јер је Свети Лука био благ и миран, увек помагао људима.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".