Беба се родила са тамном косом, а онда је она почела да светли; или је дете било скроз плаво, а онда је боја отишла у смеђе...боја косе код деце је велика енигма за многе родитеље, а сви са нестрпљењем чекају да виде краљњи резултат.

Тешко је одговорити у ком узрасту се заправо мења коса бебе. Пошто на боју утичу бројни фактори, укључујући хормони, гени, па чак и сезонске промене и промене у окружењу, са сигурношћу се може рећи да се промене могу десити у било ком узрасту. Понекад, како се хормони мењају и код беба и код маме, то може да доведе до опадања косе са којом је беба рођена и, изненађење, ваша беба може да заврши са бојом косе и густином потпуно другачијом од оне које је имала на рођењу, што посебно радује оне родитеље чије бебе су се родиле са мало косице.

Боја косе вашег малишана се одређује приликом зачећа. И мама и тата ће дати по 23 хромозома који онда служе за одређивање одређених атрибута које ће ваше дете имати, укључујући пол, боју очију и, погађате, боју косе. Али то не значи да ће се ваша беба родити са тачном нијансом са којом ће завршити. Као што је раније поменуто, фактори као што су хормони могу играти велику улогу у боји косе ваше бебе.

Фото: Профимедиа

 

Такође, није необично да видите повећање количине меланина, тачније еумеланина, због чега коса ваше бебе временом постаје тамнија. У овом случају, видећете како бебина коса постепено постаје тамнија, чак и ако је рођена са плавом косицом.

Колико времена је потребно да се коса бебе промени?

Па, то зависи. Неки виде промену боје косе за само неколико месеци након рођења бебе, док би други могли да виде постепену промену током времена, па чак и у адолесценцији. Заиста не постоји одређено и дефинитивно правило у вези са бојом косе, иако постоји неколико начина на које можете унапред да предвидите каква ће бити коначна боја косе вашег детета...

Како можете знати које ће боје бити коса ваше бебе?

Овде ствари постају незгодне. Да бисте сазнали које ће боје бити коса ваше бебе, можда је практично немогуће, али можда ћете моћи да искључите неколико опција на основу генетике. Рецимо да беба има два родитеља која су обоје тамносмеђи. Генерално, смеђа, а посебно црна, коса је доминантна над плавом косом. У овом случају су велике шансе да ће и беба имати тамну косу. Овде ствари постају незгодне.

Да бисте сазнали које ће боје бити коса ваше бебе, можда је практично немогуће, али можда ћете моћи да искључите неколико опција на основу генетике. Рецимо да беба има два родитеља која су обоје тамносмеђи. Генерално, смеђа, а посебно црна, коса је доминантна над плавом косом. У овом случају су велике шансе да ће и беба имати тамну косу.

Фото: Профимедиа

 

Ако беба има два родитеља, једног са плавом косом и другог са смеђом, тамнија боја косе је и даље доминантна, али то не значи да ће беба сигурно бити бринета. Уместо тога, ако тамнокоси родитељ има, рецимо, родитеља или баку или деду са плавом, или чак црвеном косом, постоји шанса да би беба могла да заврши са истом.

Да ли бебе постају тамније или светлије?

Уз претходне информације, можда се питате да ли бебина коса може да се промени из тамне у светлу? Одговор је да. Пошто бебина коса често опада, коса која расте након ње често може бити светлија него раније. Неки родитељи чак тврде да примећују постепену промену боје косе, од тамне до светле током времена. Пре него што су то схватили, њихова мала бринета је постала права плавуша!  А плавокосо новорођенче би лако могло да буде љупка бринета. Дешава се!

(Јумама)

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".