Српска православна црква и верници 31. октобра обележавају празник Свети Лука, у народу познатији као Лучиндан, а честа је и крсна слава код наших грађана.

Обичаји који се везују за сутрашњи празник су многоструки, неки су хришћански а неки су остали из паганских времена, али је свакако најбитнија ствар пред овај велики празник, на коју добар хришћанин мора обратити пажњу, јесте читање Светог Јеванђеља по Луки.

Фото: Профимедиа

 

 

 

"Свети Лука - снег до кука!" је народна изрека која наговештава овај дан као почетак зиме, а почетком зиме су Срби у историји, баш на Лучиндан везивали конац око ограде да се заштите од вукова и свих непријатеља домаћинства..

Такође, веома је битно да се никако не посвађате са укућанима, а посебно ако славите овог светитеља као крсну славу. 

У јужној Србији се по првом госту који уђе у кућу на Лучиндан предвиђа каква ће зима или година бити. У Црној Гори кажу да је дуга на небу појас Светог Луке и да, уколико је видите, то значи да свети Лука моли бога за нас.

Као свог заштитника славе га и образовне установе, међу којима је и Академија Српске православне цркве за уметност и конзервацију. Поштује се и као заштитник медицине и фармације, болница и апотека, лекара, фармацеута и болесника.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

КНЕЗ МИЛОШ ЈЕ ОДАВДЕ ОБЈАВИО СЛОБОДУ: У порти Саборне цркве чуло се вековима забрањено звоно

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".