- Ако због зачепљеног носа не можете нормално да дишете у раздобљу дужем од два месеца, обавезно посетите лекара који може да пронађе једноставно решење за ваш проблем - каже др Ајхам Ал-Ајоуби из болнице Лондон за Даилy Маил.

1. Кијање на парфем, прашину или животињску длаку

Могући узрок овог стања је алергијски ринитис или упала носних пролаза. Алергени узрокују производњу антитела имуноглобулина Е и цурење носа и зачепљење дисајних путева. Стручњаци тврде да чак 45 посто људи пати од блаже или теже верзије алергијског ринитиса, а ово се стање лечи антихистаминским таблетама или стероидним спрејевима.

Фото: Профимедиа

 

2. Спрејеви и капи не делују

Могући узрок проблема зачепљеног носа који се не поправља упркос лечењу је девијација септума. Понекад до ње долази услед озледа у детињству, док је код неких људи то стање урођено.

- Од шест до осам сати на дан, једна носница обавља 80 посто укупног посла код дисања, а затим то исто чини друга. Ако је септум оштећен, тада снажнија страна функционише тек на око 40 посто свог пуног капацитета - каже др Ајоуби.

Једини начин ефективног лечења овог стања је рутинска операција равнања септума.

3. Издувавате нос, али ништа не излази

Полипи у носу могу да блокирају дисајне путеве, због чега ћете имати осећај пуног носа, објашњавају стручњаци. Други симптоми укључују губитак њуха, спуштање слузи у грло или промене у боји гласа. Полипи такође могу да доведу и до хроничне упале синуса.

Најбољи начин лечења полипа су стероидни спрејеви, а ако проблем и даље постоји, крајње решење је операција.

4. Осећај сталне прехладе

За ово је најчешће одговоран сезонски алергијски ринитис, облик алергије на полен. Остали симптоми укључују главобољу и друге симптоме који личе на оне код грипа. Лечи се антихистаминским спрејевима који смањују натеченост ткива у носу, као и коришћење стероидних спрејева.

Фото: Профимедиа

 

5. Зачепљен нос у вечерњим сатима

Неалергијски ринитис узрокован сувим ваздухом у климатизованим просторијама чест је узрок овог проблема. Симптоми се поступно погоршавају, а како се доток крви према носу повећава увече, тада су највидљивији. Најбоље решење је отворити прозор и угасити климу, саветују лекари.

6. Хркање у детињству

Узрок хркања у дечјем узрасту често су аденоиди, мале жлезде на стражњем делу носа које обично нестају у одраслом добу. Њихово проширење може да узрокује проблеме са дисањем, па се дише на уста, што доводи до хркања. Аденоиди се могу хируршки уклонити, а већина проблема нестаје без третмана око десете године.

7. Боли вас лице

Најчешћи узрок бола у лицу пропраћене зачепљеним носом је синуситис. Из акутне фазе болести због нелечења након 12 недеља долази до хроничног стања које је повремено боље, а повремено горе. Обично је узрокован вирусом и не реагује на антибиотике. Топле облоге на лицу могу да олакшају бол или нелагоду, а у екстремним случајевима потребна је дренажа синуса.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".