Потресна прича о томе да је био на ивици суицида шокирала је светску јавност. У кратком, објављеном одломку из његових мемоара, принц Хари је објаснио шта му је спасило живот након што се са Меган Маркл одселио из краљевске палате и отишао у Лос Анђелес.

Фото: Профимедиа

 

 

- Меган и ја смо одлучили да напустимо краљевску породицу и то је за нас било веома страшно искуство. Једног дана сам шетао Лос Анђелесом са револвером у руци и био сам спреман да окончам свој живот. Тада сам видео светлећи знак на једној од зграда и рекао себи - јеби га, ући ћу. То је била куглана, никада раније нисам видео или чуо за ту игру. Када си на куглању, све остало утихне, чујеш само куглу која удара у мету. То је као јога, али за кул и снажне момке. Тог дана је куглање спасило мој живот - пише у одломку књиге.

Контроверзна аутобиографија принца Харија зове се "Спаре" и биће у продаји од 10. јануара, сензационално је откривено јуче.

 

 

Привлачан назив мемоара је знак пажње на Харијев надимак као "резервисан" принц – за разлику од његовог брата принца Вилијама – "наследника", јер "Спаре", значи "резерва", односно нешто што се чува у случају да се оригинал предмет поквари, изгуби уништи. Верзија на шпанском језику је још оштрија, јер је добила поднаслов "Ен Ла Сомбра", или "У сенци“.

Војвода од Сасекса ће сам прочитати нескраћену верзију аудио књиге.

Аутобиографија од 416 страница је првобитно била потписана и спремна за буде јесење издање. Али, његово објављивање је одложено након краљичине смрти, а Хари је наводно захтевао бројне измене како би био мање критичан према својим рођацима.

 

 

Међутим, чини се да је тон књиге помрачен откако је први пут објављена у јулу 2021. као "инспиришући", храбра и уздижући људска прича“. Сада се описује као "лично путовање од трауме до излечења".

Краљевски аутор Ричард Фицвиљамс је сугерисао да би краљевска породица била "веома забринута" због тога како се књига промовише.

- То је сензационалан наслов и имплицира да писац није био цењен или да се сигурно није осећао у центру догађаја - рекао је он за "МаилОнлине".

Фото: Профимедиа

 

 

- Када се у кратици говори о ‘суровом, непоколебљивом поштењу', Палата ће бити веома забринута, посебно зато што су ово први месеци владавине краља Чарлса.

- Несумњиво ће бити интервјуа, серијализације и бесконачних спекулација о овим мемоарима, на које је, по мом мишљењу, требало да се чека много година. Чак је и Едвард ВИИИ, до тада војвода од Винџора, чекао до 1951. пре него што је објављена Краљева прича. Последице овога ће бити далекосежне и могу бити веома деструктивне - рекао је он.

Фото: Richard Pohle / Pool via AP

 

 

Краљевска породица није имала прилику да види мемоаре пре објављивања, тако да неће моћи да одговори на било коју од тврдњи преко својих адвоката.

Датум објављивања објављен је данас у саопштењу за јавност. Позивајући се на Харија као на "мужа, оца, хуманитарца, војног ветерана, заговорника менталног здравља и еколога“.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".