У једном интервјуу Спилберг се присетио разговора који је водио са колегом редитељем Стенлијем Кјубриком након што је гледао пројекцију његовог филма "Исијавање" који му се баш и није свидео.

Спилберг је објаснио редитељу како мисли да је Џек Николсон талентован глумац, али начин на који је одиграо улогу Џека Торенса у Кјубриковом филму био је претеран и успоредио га је са јапанским Кабуки позориштем у којем су глумци јако стилизовани, са драматичним костимографијом и шминком.

Фото: Јутјуб принтскрин/Yohanes Christian

 

Бранећи Николсонову глуму, Кјубрик је тражио од Спилберга да наведе својих пет омиљених глумаца свих времена. Изненађујуће, нико од глумаца са којима је Спилберг сарађивао није доспео на списак.

Спенсер Трејси, Хенри Фонда, Џими Стјуарт, Кери Грант и Кларк Гејбл најбољи су глумци свих времена према оцени славног редитеља. Када је Спилберг открио своју листу, Кјубрик га је зауставио и рекао: "Добро, где је Џејмс Кегни на тој листи?"

Фото: Јутјуб принтскрин/Directors Guild of America

 

Спилберг му је одговорио да је Кегни "високо на листи", али Кјубрик је поентирао: "Ах, али он није у ваших првих пет. Ви не сматрате Џејмса Кегнија једним од пет најбољих глумаца у свету, али ја сматрам. И зато је глума Џека Николсона сјајна."

Дакле, Кјубрикова поента је била да само зато што Николсонов стил глуме у "Исијавању" није био по Спилберговом укусу, то не значи да је то лош филм. Иначе, Кјубриков омиљени глумац, Џејмс Кегни, био је познат по свом енергичном стилу глуме који је имао сличности са Николсоновом улогом у "Исијавању".

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Из албума Ташка Начића

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".