Ипак, многи не знају да је замало могло да се догоди да Корлеонеа глуми један српски глумац, и то управо легенда домаћег глумишта, Јован Јанићијевић Јанаћко, који је остао упамћем пре свега по улози контрабасисте Бурдуша из серије "Музиканти".

О овоме је у својим мемоарима, "Блиставо и страшно" писао глумац Беким Фехмију, који је такође имао шансу да заигра у "Куму" и то у улози дон Витовог сина, Мајкла, која је ипак додељена Ал Паћину. Фехмију је у књизи описао како је у Риму 1971. године био гост продуцента Дина де Лаурентиса и његове супруге, глумице Силване Мангано, и да га је он у току вечери упитао: "Зашто се онај твој колега није вратио у Лос Анђелес да научи енглески за улогу у филму "Кум"? Али сада су одлучили, нажалост, да сви глумци буду Американци".

Фото: Јутјуб принтскрин

 

"Дивни глумац Јован Јанићијевић Јанаћко, незаборавни Бурдуш из серије "Музиканти", био је у Лос Анђелесу месец дана", пише даље Фехмију. "Чак је и штампа писала о томе како је био гост Џона Вејна. Понуђена му је главна улога дон Корлеонеа у филму "Кум" под условом да научи језик. Мене су већ одредили за улогу Мајкла, његовог млађег сина. Јанаћко се више никада није вратио у Лос Анђелес".

О свом сусрету са великом звездом, Џоном Вејном, причао је и Јанићијевић, у својој изјави за "РТВ ревију" далеких седамдесетих:

- Када је чуо да сам југословенски глумац, Вејн се насмешио и рекао: Многе колеге причале су ми да су се на снимању у Југославији сјајно провеле. Волео бих да се и мени укаже та прилика! - сећао се Бурдуш.

Фото: Архива Новости

 

 

Он је у Холивуд доспео захваљујући његовом другу из детињства, Душану Протићу, који се, када га је срео као одраслог човека, звао Дени Маршал. Објаснио је Јанаћку да је направио успешну каријеру на Западу као филмски глумац и продуцент и позвао га да глуми у Холивуду, где би био његов гост. Наш чувени глумац прихватио је овај позив.

- Дани у Холивуду су пролазили. Сумње у Маршала расле су све до оног дана када су ми јавили да ћу играти у филму о мафији, "Кум", по књизи која је у Сједињеним Државама била бестселер... Али, дошао је крај мојој визи и ја сам морао кући - објаснио је тада Јанићијевић.

И његова ћерка, глумица Ксенија Ђокић, причала је о овој шанси њеног оца:

Фото: Профимедиа

 

- Тата је имао петогодишњи уговор са студиом "Метро-Голдwyн-Маyер". Када је 1972. све већ било договорено, дошао је по маму и мене. Међутим, догодио се кобни удес у којем је један његов пријатељ погинуо. Уследила је драма, суђење, и тата је уместо у Холивуд отишао на годину дана у затвор "Забелу" - испричала је она за домаће медије.

Јован Јанићијевић (1932-1992) је осим у серији "Музиканти", неке од најзначајнијих улога остварио у филмовима "Празник" (1967) и "Жарки" (1970), као и у серији "Грађани села Луга" у којој је тумачио улогу Микуле.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Слике из приватног албума - Стево Жигон

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".