Сто грама печеног кестена има око 245 калорија, па зато плодове називамо намирницом високе енергетске вредности. Занимљиво је да се калоријска вредност удвостручује његовом термичком обрадом, а повећава се и количина беланчевина и угљених хидрата у плоду.

Богат влакнима, витаминима и минералима

Кестен је одличан извор прехрамбених влакана која смањују ниво лошег холестерола у крви, али и подстичу рад црева, односно гарантују бољу и редовнију столицу. Богат је калијумом и фосфором, као и незасићеним мастима, па се препоручује особама које пате од болести срца и кардиоваскуларног система, али и бубрежним болесницима. Уз то има значајну количину витамина А, Б и Ц, као и мангана, калцијума, хлора, гвожђа и магнезијума. Бакар је минерал који појачава снагу костију, помаже у производњи црвених крвних зрнаца, побољшава рад нервног система и оснажује имунитет тела. Око 80 грама кестена дневно задовољава петину потребе за овим минералом, па се свакако препустите уживању у овом орашастом плоду.

Фото: Профимедиа

 

Припазите кад купујете кестен

Када купујете свеже кестење, одаберите плодове сјајне површине и без видљивих оштећења љуске. Када их узмете у руку, тежнина би требало да одговара његовој величини. Избегавајте кестење које има шупљи звук. Убрано или купљено кестење чувајте на тамном и хладном месту.

БОНУС ВИДЕО:

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".