Вођа партизанског покрета отпора у Другом светском рату је био икона међународних односа. Газио је тамо куда многи комунистички лидери нису могли нити смели.

Југославија је доживела препород после Другог светског рата и рапидно је напредовала и у дипломатском смислу, али и у економском. Умире 1980. године, а његова заоставштина на међународном нивоу је велика.

Многе државе света су желеле да му одају почаст, тако се широм света налазе улице које су добиле име управо по доживотном председнику СФРЈ.

Фото: репринт ТВ Новости

 

Шалон ан Шампањ, Француска

Мирна слепа улица са стамбеним објектима која подсећа на предграђе. У близини се налази болница овог града који је на два сата вожње од Париза.

Фото: Гугл стрит

 

Парма, Италија

Друга држава која је одала почаст бившем председнику СФРЈ је Италија и то у више наврата. Улица Титова постоји у више места на чизми. Међутим улица у центру Парме носи име Маршала Тита. У близини је стадиона ФК Парме.

Фото: Гугл стрит

 

Пном Пен, Камбоџа

Ова улица је једна од кључних у овом граду и иде директно до Олимпијског стадиона. Није дугачка, а још се назива и Југословенски булевар. Осим стадиона, у близини су и бројни универзитети и школе.

Фото: Гугл стрит

 

Москва, Русија

Упркос климавим односима са Совјетским Савезом, Русија је ипак одлучила да један трг у Москви назове по Маршалу Титу. Налази се близу почетне Метро станице у Москви, као и близу академске четврти. Такође, нису далеко ни званичне институције.

Фото: Гугл стрит

 

Каиро, Египат

Дугачка улица која обилази аеродром у Каиру је такође добила име по доживотном председнику СФРЈ. У близини ове улице се налази и градска скупштина и комплекс Војне Академије. Ова улица се наставља на Стари главни пут.

Фото: Гугл стрит

 

Њу Делхи, Индија

Индијску престоницу такође краси улица Јосипа Броза, која је као булевар широка и пролази кроз ''зелени'' део града, односно окружен је шумом и парковима.

Фото: Гугл стрит

 

БОНУС ВИДЕО: Годишњица прве конференције Покрета несврстаних

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".