Песма “Боемска рапсодија” групе Квин већ 40 година се налази на разним топ листама широм света и спада у један од највећих хитова свих времена. Ипак, прича која се крије иза ње и њеног настанка изузетно је потресна и дирљива.

“Bohemian Rhapsody” је најпознатија песма британског рок састава “Queen”. Песму је написао певач Фреди Меркјури.

Фото: Профимедиа

 

Директори и продуценти групе су се бунили када су први пут чули песму, и тражили да се средњи део скрати. Са дужином од 5:55 минута песма је била два пута дужа од просечног сингла у то време. Сматрали су да песма неће бити пуштана на радио-станицама и да неће постићи успех.

Преварили су се!

Сингл је објављен 31. октобра 1975. године и одмах је доспео на прво место британских топ-листи и остао је тамо девет недеља. Данас се сматра једном од најкултнијих песама свих времена, иако значење стихова највећи број људи не зна.

По тврдњама чланова бенда, Фреди је већ имао целу песму у глави и само је требало да пренесе идеју осталима. Људима блиским певачу још тада је било јасно – “Bohemian Rhapsody” била је аутобиографска песма.

Песма о љубави

Фото: Профимедиа

 

Фреди Меркјури једном је изјавио да песма говори о љубавним везама, али њено значење никада није желео да детаљније објашњава. Текстописац Тим Рајс, који је добро познавао покојног певача, тврди да су стихови заправо Фредијево признање да је хомосексуалац.
– Мени је прилично очигледно да је то Фредијево признање. У стиху “Mama, I just killed a man” (“Мама, управо сам убио човека”) Фреди је убио старог себе, особу која је до тада био. Стих “Put a gun against his head, pulled my trigger, now he’s dead” (“Прислонио сам му пиштољ уз главу, повукао окидач и сада је мртав”) значи да је дотадашња хетеро особа мртва. Уништио је особу која је покушавао да буде и сада покушава да живи с новим Фредијем – испричао је Рајс.

Фредијев пријатељ тврди и да стих “I see a little silhouetto of a man” (“Видим малу сенку човека”) говори о томе да га још прогања то што је урадио.

Песма о томе какав је живот могао бити

Фото: Профимедиа

 

Лесли Ен Џоунс, Фредијева биографкиња, слаже се са овом теоријом и додаје да је једном питала Фредија да ли је песма његово признање. Он се насмејао, и после краће тишине рекао да није тренутак за то.

Његов љубавник Џим Хатон то је потврдио после Фредијеве смрти.

– Никада није јавно намеравао да призна, морао је да глуми хетеро особу због своје породице. Била је то Фредијева исповест о томе какав му је живот могао бити, колико би био срећнији да је могао да буде то што јесте. Свет је добио прилику да чује маштовито ремек-дело, комплексно и слојевито, с једноставном поруком. Та је песма била оно што је Фреди заиста био – рекао јој је Џим Хатон.

“Bohemian Rhapsody” поново је објављена после смрти Меркјурија 1991. Поново је дошла на листе и остала тамо пет недеља. Данас је једина песма која је у четири календарске године била број један на топ-листама у Великој Британији.

Године 2004. године BBC радио је прогласио најемитованијом песмом у историји. По многим анкетама проглашена је најбољом песмом свих времена.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".