У недавним нередима у Ирану ухапшени су држављани 14 земаља, укључујући држављане САД, Русије, Аустрије, Француске, Велике Британије и Авганистана, од којих су најбројнији авганистански држављани", пренео је Фарс, не наводећи извор.

Фарс, за кога се верује да је повезан са иранском Револуционарном гардом, није навео када и где су извршена хапшења, пренео је Ројтерс.

За сада се не зна да ли је међу њима девет странаца за које је Техеран прошлог месеца навео да су били ухапшени због повезаности с протестима.

Антивладини протести у Ирану почели су прошлог месеца, након смрти младе Иранке Махсе Амини (22) коју је притворила полиција за морал, због наводног кршења правила ношења хиџаба.

Амини је пала у кому неколико сати након хапшења и преминула 16. септембра у притвору.

Групе за заштиту људских права наводе да су снаге безбедности убиле више од 200 људи, док је на стотине повређено и на хиљаде ухапшено на протестима.

Иранска влада је протесте описала као заверу непријатеља Ирана, укључујући САД и оптужила демонстранте за насиље у којем је убијено најмање 26 припадника снага безбедности.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".