Комесар за избеглице и миграције Србије Наташа Станисављевић изјавила је да је ове године кроз прихватне центре и центре за азил прошло 27.000 миграната више него 2021. године.


- Ове године регистровано је више од 95.000 миграната у односу на 68.308, колико их је било током читаве 2021. године. Тренутно у поменутим центрима борави 5.241 мигрант и процењујемо да их има још 2.500 ван прихватних центара - изјавила је Станисављевићева за Политику.

Она је истакла да останак у Србији није приоритет људи који у Европу долазе из Азије и Африке, јер је од 2008. године у нашој земљи азил добило само 228 њих.

Станисављевићева наводи да највише миграната кроз Србију долази из Авганистана 34,8 одсто и Сирије 34,5 процената.

Она је истакла да Комесаријат бирине и о избелицама из Украјине, тако што је 76 Украјинаца смештено у Центру за азил у Врању, а помаже још 3.500 њих који су у приватном смештају.

- Од почетка рата до сада кроз Србију је прошло 117.637 Украјинаца на путу ка другим земљама - навела је Станисављевићева.

Она је рекла да је у 12 прихватих центара и седам центара за азил има укупно 6.000 места и да у случају повећаног прилива миграната тај капацитет може да се повећа на 8.000 места, те да се тренутно не планира проиширење простора за смештај, али да се у случају потребе могу активирати центри који сада нису активни.

Станисављевићева је рекла да је Комесаријат набавио довољно хране и ограва за рад центара и нагласила да ће донација ЕУ од 36 милиона евра помоћи да се Србија успешно носи са приливом миграната, уз поштовање њихових права и обезбеђивање достојног боравка.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".