У експлозији у руднику угља на северу Турске погинуло је 28 људи, а спасиоци су током ноћи покушавали да извуку десетине заробљених људи на површину, док ватра још гори, саопштили су данас турски званичници.


Несрећа се догодила 14. октобра у руднику у граду Амасра на обали Црног мора, а у тренутку експлозије у руднику је било 110 људи, рекао је новинарима министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу, који је отпутовао на место несреће да координише операцију спасавања, пренео је АП.

Министар енергетике Фатих Дурмаз изјавио је да се наставља спасавање још 15 људи, од којих је већина у делу рудника где још гори ватра.

- Није велики пожар, али да би се безбедно стигло, ватра и гас угљен моноксид морају бити елиминисани - рекао је он новинарима на лицу места.

Још четири или пет рудара заробљено је у рушевинама, додао је Дурмаз.

Министар здравља Фахретин Коча објавио је на Твитеру да је 28 рудара погинуло, а да је 11 спашених хоспитализовано у Бартину и Истанбулу.

Министар унутрашњих послова Сојлу рекао је да је укупно 58 људи спасено из рудника.
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган најавио је да отказује планирану посету граду Дијарбакиру на југоистоку земље и да ће уместо тога отпутовати у Амасру како би координирао операцију спашавања.

Он је рекао да су три тужиоца задужена да истраже инцидент. Турски министар енергетике Фатих Донмез рекао је да је експлозију вероватно изазвао руднички, запаљив гас, наводи АП.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".