У време византијског цара Лава ВИ Мудрог живео је роб по имену Андреј. Младог Словена, доброг и изузетно лепог, купио је богаташ Теогност из Цариграда. Пошто га је заволео као сина, реши да га описмени. Андреј је волео да учи, али и да походи службу у цркви. Међутим, једном приликом из љубави према Богу он постаде јуродив.

Тако оде он на бунар по воду и исцепа све са себе и направи се луд. Његов господар беше толико жалостан да га прво окованог ланцима одведе у цркву да се лечи, али како није било вајде таквог га пусти на слободу.

Фото: Википедија

 

 

Ослободивши се ропства Андреј је и даље дању шетао као луд, а ноћу се сасвим разуман молио Богу. Живео је без игде ичега, ни крова над главом није имао. Ишао је скоро наг, а јео је тек понеки комад хлеба који би му људи уделили. И то мало хране давао је другима желећи само божју љубав и награду.

Бог је то видео и у њега уселио такву благодет да је Андреј Јуродиви могао добро да види и анђеле и демоне, али и да од људи исте те демоне одагна. Андреј је имао и визије Господа Исуса Христоса, Раја, Богородице... 

Преминуо је 911. године.

Према народном веровању, данас је добар дан за праштање, а ономе ко мисли да то учини Јуродиви ће дати снаге.

Тропар (глас 1):

Чувши глас Апостола Твога Павла, који говори: "Ми смо луди Христа ради" - слуга Твој Христе Боже, Андреј, луд је био на Земљи Тебе ради: Зато поштујући успомену његову, Тебе молимо Господе: Спаси душе наше.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".