- Сви су спремни, има довољно енергената, и гаса и мазута. Оно што је такође добра вест је да ЕПС већ неколико дана не увози струју- рекла је Михајловић после седнице Радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима.

Она је истакла да су Пословно удружење „Топлане Србије" и „Београдске електране", као и ЕПС, ЕМС, ЕДС, „Србијагас", Управа за резерве енергената су потпуно спремни за почетак грејне сезоне у складу са Законом о енергетици и све је спремно да грејна сезона почне 15. октобра.

Михајловић је додала да станове не треба грејати када је спољна температура висока, и да ће бити потребно неколико дана да се провери да све функционише и технички, али свакако, истиче, све је спремно да грејна сезона почне на време.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић/ бг

 

 

Она је навела да су Електропривреда Србија, Електромрежа Србије и Електродистрибуција Србије, "Србијагас", топлане и Управа за резерве енергената као и на сваке две недеље поднели извештаје о раду, наводи се у саопштењу министарства.

На седници је било речи и о планираним набавкама мазута за ЕПС, о производњи и набавци угља, могућој производњи електричне енергије током зимских месеци и пројекцијама за увоз енергије.

Представници ЈП "Србијагас" известили су о попуњавању ПСГ "Банатски Двор" и испорукама гаса термоелектранама-топланама, уз указивање на потребу за рационално коришћење овог енергента.

Такође, како се наводи, разматрана је ситуација у вези са снабдевањем нафтом и нафтним дериватима, које се одвија стабилно, као и решавањем проблема у снабдевању тржишта пелетом.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Колинда некад и сад - слике са мора

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".