ИЗРАЕЛ и Либан постигли су историјски споразум о поморској граници, потврдио је данас израелски премијер Јаир Лапид.

- То је историјско постигнуће које ће ојачати безбедност Израела, упумпати милијарде у израелску привреду и обезбедити стабилност наше северне границе - прецизирао је Лапид.

Либански председник Мишел Аун навео је да су одредбе финалног предлога споразума, које је послао амерички изасланик Амос Хостин, прихватљиве за Либан и нада се да ће споразум што пре бити објављен, наводи се у саопштењу либанског председништва у које је Ројтерс имао увид.

Аун је саопштио да ће одржати консултације с премијером и председником парламента пре него што заузме дефинитивни став о споразуму.

Споразум с Либаном ће се наћи пред Лапидовим безбедносним кабинетом и владом у среду, пре него што га размотри парламент, пренео је Ројтерс.

Либан и Израел добили су коначни предлог споразума о поморској граници, уз посредовање САД, који задовољава све њихове захтеве и који би могао да доведе до историјског споразума, саопштили су данас преговарачи из две земље, преноси Ројтерс.

Либан и Израел, који су постигли коначни предлог споразума уз посредовање САД, немају дипломатске односе, али су близу споразума о демаркацији њихове морске границе која се простире преко области богате природним гасом.

Последњи предлог за решење спора, који је странама прошле недеље послао амерички изасланик, отворио је пут за коришћење спорног гасног поља на истоку Средоземног мора.

- Ако све прође како треба, предлог изасланика могао би одмах да доведе до историјског договора - рекао је главни преговарач Либана за Ројтерс неколико минута након што је добио нацрт од америчког званичника, који је учествовао у вишемесечној дипломатији како би се окончао овај спор.

Либан и Израел су у спору око морског подручја од 860 квадратних километара, према картама које су обе земље послале Уједињеним нацијама 2011. године.

Реч је о подручју које је богато природним гасом и нафтом.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".