На свечаности у француској амбасади, Кошар је приликом уручивања одликовање у име министарке културе и комуникација Француске, између осталог, истакао да је Пантелић "неуморна спона између Француске и Србије".

Пред бројним званицама и новинарима, Кошар је подсетио да је Пантелић као новинар био аутор бројних интервјуа са филмским личностима, посебно француским, и аутор више емисија о филму.

Према његовим речима, Пантелић као уметнички директор ФЕСТ-а ради на томе да европски и француски филм ту имају своје заслужено место, а као директор Југословенске кинотеке је организовао бројне француско-српске филмске сусрете.

Пантелић је подржао и пројекат "Кинотеке" са Француским институтом у Србији, као и бројне ретроспективе посвећен великанима француског филма, као Жан Полу Белмонду и Жан Лику Годару, нагласио је амбасадор.

-У плану је да будете домаћин у Београду глумици Исабел Ипер и да у њену част приредите изложбу и пројекцију филмова. Бићемо срећни да вам помогнемо- најавио је Кошар.

Фото: Танјуг/Јадранка Илић

 

У свом обраћању, Пантелић је истакао да му је велика част да прими високо одликовање које долази из Француске, колевке филма и културе која га је уз нашу "највише обликовала и то и даље чини".

Пантелић је подсетио да је француска кинематографија више него иједна друга окренута светским уметницима ван својих граница.

Подсетивши да је као филмски критичар и новинар интервјуисао велики број француских стваралаца и упознао многе ауторе, Пантелић је најавио за 51. ФЕСТ "изузетне филмове француских аутора и продукција".

-Захвалио бих се свима који су стварали и стварају уметности. Они су звезде водиље које осветљавају пут којим идемо, а који је надам се бољи од ове садашњости- закључио је Пантелић.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".