Командант ковид болнице "Карабурма" Иво Удовичић изјавио је да се бележи лагани пораст броја хоспитализованих у Београду али и у Србији, те повећање процента заражених у односу на број тестираних, што указује да се налазимо на почетку новог таласа короне.


- Очекивано је да талас који долази у јесењем и зимском периоду буде јачи и да нам донесе више проблема него претходни летњи талас. У претходне две године смо имали значајне мутације вируса, а у овој трећој имамо само измене омикрон соја у различите подтипове, који с једне стране олакшавају вирусу да циркулише и опстаје међу нама, умањујући значај већ створеног имунитета на њега - рекао је Удовичић за "Блиц".

Додао је да с друге стране остаје да омикрон сој даје доминанто блажу клиничку форму болести у односу на претходне сојеве.

Према његовим речима искуство из претходне скоро три године нам говори да би требало да будемо опрезни али не и претерано уплашени или забринути.

Требало би, наглашава Удовичић да будемо одговорни према људима са слабијим имунитетом или неком хроничном болешћу.

- Такође је важно да се и они сами чувају и брину о себи и да приме вакцину уколико то нису учинили - нагласио је Удовичић.

Објаснио је да подтипови омикрон соја све лакше избегавају имунитет, без обзира како је створен, због чега се очекује да ће се на свака четири месеца појављивати таласи короне.

- Летњи таласи ће бити блажи а зимски мало тежи. У болници на Карабурми имамо 31 хоспитализованог пацијента, од тога су два у јединици интензивне неге. И даље је све то старија популација са доста пратећих болести - рекао је он.

Додао је да су сви они последњу вакцину примили до краја прошле године, а мали број почетком ове, тако да може да се сматра да су сви хоспитализовани практично невакцинисани.

Истакао је да код младих људи проблема са короном скоро и нема али да су на удару старији, људи са хроничним болестима.

Онима који су угроженији др Удовичић саветује да је крај октобра последњи рок да се вакцинисањем колико-толико заштите од могућих тежих последица.

БОНУС ВИДЕО:

 

 


За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".