ТВ Новости посетиле су филмсу екипу на терену током снимања, новембра 1994., а какву атмосферу и какве сцене су том приликом забележили, прочитајте у тексту који преносимо у целости:

Код цвећем и заставом окићене капије, испред двоспратне беле куће, окупили су се домаћини предвођени "накресаним" човеком у униформи, наоружаним двоцевком. Њима се приближава поворка на чијем челу је трактор на којем човек, обучен у свечано народно одело, док је у приколици неколико прилично избубецаних и окрвављених фаца.

- Ди је млада, ди је млада... - усплахирено виче наоружани и испаљује хитац у ваздух. После пар секунди на главу му пада у лету погођена врана.

- Дај пушку! - наређује му човек са трактора и, после краћег гушања, оружје је у његовим рукама.

Фото: ТВ Новости

 

- Бежите, све ће да нас побије - зачује се паничан глас и окупљени на капији дају се у паничан трк.

Оваква или слична комична сцена са свадбеног весеља могла се ових дана догађати у било ком моравском селу. Баш због тога њу су сценариста Радош Бајић и режисер Драгослав Лазић и уврстили у филм "Трећа срећа" који се снима у Бобову, надомак Свилајнца, тако да је снимању присуствовао и Добривоје Будимировић Биџа.

- Идеја за ову комедију ми је дуго у глави, међутим, чекао сам са њеном реализацијом док се ситуација у којој живимо није колико-толико нормализовала. "Трећа срећа" је филм о нашим наравима и о задивљујућем смислу моравског сељака да збија шале и онда када му је најтеже. Сличност са "Музикантима", "Грађанима села Луга" и филмовима о Секули само је у миљеу у којем се радња одвија и у неким ликовима, али је "Трећа срећа" дело за себе - причао је Радош Бајић, носилац главне роле, када смо средином новембра посетили екипу.

Фото: репринт ТВ Новости

 

- Глумци на места - зачуло се из мегафона.

Брзином муње буљук дечурлије потрпао се у црвену "ладу караван" паркирану у сеоском дворишту. Испред аутомобила стајала је само девојка од седамнаест-осамнаест година. 

- Тон иде, кадар 86, први пут - чуло се.

На жутом мопеду, под пуним гасом, у двориште је дојездио главни глумац.

- Где ћеш ти - пита га девојка.

- Слушај бре, млого си ти мала да ме контролишеш - одговара са карактеристичним моравским нагласком моторџија, вади смотуљак писама из недара, даје га девојци и, уз псовку, нестаје.

- Било је добро, хвала - чује се глас режисера.

У паузи између снимања две сцене режисер Драгослав Лазић каже да га снимање вража у детињство када је проводио дане на селу и, уз деда Дракчета, упијао приче и доскочице сељана уз Мораву. Пошто је, вели он, заљубљеник у амерички вестерн у "Трећој срећи" неће изостати и неки елементи из тог филмског жанра.

Фото: репринт ТВ Новости

 

- Биће то филм који ће моћи да се гледа и за двадесетак година! Премијера у биоскопима треба да буде у фебруару наредне године, почетком маја појавиће се на тржишту видео касета, а за новембар је планирано приказивање телевизијске серије од три епизоде - прича прилично смрзнут режисер Драгослав Лазић.

Ништа топлије није ни глумцима из екипе у којој су, поред већ поменутог Радоша Бајића, Бата Живојиновић, Никола Симић, Милена Дравић, Душко Војиновић... Ипак, хладноћа се највише увукла у кости дебитанткињи Ањи Поповић која је, пошто глуми певаљку и удавачу Галину, врло оскудно обучена.

- Није ово ништа. Пре неки дан смо Радош и ја, по захтеву сценарија, улетели у "ладну Мораву". Било је ужасно. Памтићу то док сам жива - каже Ања.

Филм "Трећа срећа" продуцирају "Про вижн", "Квит одиум" и Телевизија Београд, док је извршни продуцент београдски "Чаплин". Директор фотографије је Александар Петковић.

* Нпортал.рс због вас даје нови живот текстовима из богате новинске архиве "Новости", а овај текст је изашао у "Сабору" 23. новембра 1994. године.*

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Фотографије са снимања филма ''Тома''

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".