Власти у Пекингу поручиле су и да вежбе имају за циљ да одврате евентуално мешање спољних сила, а током данашње конференције за новинаре портпарол кинеске Канцеларије за послове Тајвана, нагласио је да је узрок тренутних тензија спрега тајванске владајуће Демократске напредне странке (ДПП) са страним снагама и њихове провокације због захтева за независност острва, преноси Ројтерс.


Војне тензије са Кином, која сматра Тајван својом територијом, највеће су у више од 40 година, потврдио је министар одбране у Тајпеју прошле недеље, који тврди да ће, према проценама, Кина моћи да изведе инвазију пуног обима на острво до 2025.

Он се обратио у парламенту након што је Кина четири дана узастопно вршила масовне упаде авионима у такозвану противваздушну идентификациону зону Тајвана, што власти у Тајпеју сматрају демонстрирањем силе Пекинга.

Упркос тензијама и данашњим коменатрима, и кинески председник Си Ðинпинг и председница у Тајпеју Цај Инг-Вен одржали су релативно помирљиве говоре током викенда, наводи агенција.

Си је обећао да ће остварити мирно поновно уједињење са Тајваном и није директно поменуо употребу силе, а Цај је поручула да ће Тајван наставити да јача своју одбрану, како би осигурао да нико не може да присили острво да прихвати пут који је одредила Кина, а поновила је жељу за миром и дијалогом са Пекингом.

(Танјуг)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".