Када је реч о рођенданским поклонима, Путин најчешће прима књиге, пише руски портал Из.ру, који се позабавио свим даровима које је Путин добио откако је на власти.

- За један рођендан добио је књигу '100 вицева о Путину'. Тада је рекао да цени добар хумор и да ће све прочитати - пише овај портал.

Путин је 2009. године добио и читаву збирку књига: руски председник прославио је свој 57. рођендан у кругу писаца и публициста, који се  завршио предајом књига учесника тог догађаја са посветом, наводи се даље у тексту. Од Дмитрија Медведева 2012. добио је и антикварно издање Царског села из 1910. године.

Фото: Танјуг/АП

 

У председничкој библиотеци у Кремљу, где се чувају поклони, данас се налази око 13.000 књига, од чега је већина дарована Путину, док су нешто ситно добили Медведев и Јељцин.

Један од 'пикантнијих' поклона које је Путин добио, пише Из.ру, је еротски календар са фототрафијама у доњем рубљу којег су за Путина снимили студенти новинарства у Москви.

- Уопштено, вреди напоменути да је шеф државе ретко успео да прослави свој рођендан на начин уобичајен за обичне људе - пише овај портал наводећи ретке примере Путинових "уобичајних рођендана".

Фото: Профимедиа

 

Када је постао шеф државе 2000. године, Путин је организовао прославу у ресторану Подворје код Санкт Петербурга, а неколико година касније и свечани банкет на броду. Следећих година Владимир Путин је почео много чешће да спаја властити рођендан са радним догађајима, уз два изузетка 2014. и 2019. године, када је у друштву министра обране Сергеја Шојгуа отишао у тајгу да бере гљиве и бобице.

Осим књига, Путину су за рођендан често уручивали и алкохолна пића. Бивши председник Молдавије Игор Додон поклонио му је неколико бачви вина, а Схинзо Абе даривао га је сакеом. Кинески вођа Си Ђинпинг Путину је поклонио торту, па је тада и настала традиција размене посластица за рођендане и друге битне догађаје између ове две државе. Од Силвија Берлусконија је пре неколико година добио покривач на којем су њих двојица приказани заједно.

Руски портал наводи и како је Путин често за рођендан примао и животиње, које су све збринуте адекватно. Пси су му ипак најдражи, завршава руски портал.

ФОТО ГАЛЕРИЈА: Сахрана Шинза Абеа - присутна и Ана Брнабић

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".