Прошло је скоро пет година од смрти 18-годишње холандске манекенке Иване Смит, а језиве околности под којима је умрла у Куала Лумпуру још увек су под велом мистерије.

Што се тиче саме полиције, случај смрти манекенке Иване Смит (18) уопште није тако драматичан као што га јавност представља. По њиховим теоријама, млада Ивана је пала са 20. спрата или је, како гласи друга верзије приче, починила самоубиство.

Међутим, холандски истражитељи које су ангажовали родитељи девојке закључили су да прича није тако једноставна.

Фoто: Фејсбук принтскрин

 

Чини се да се с тим слажу и неки малезијски истражитељи који су након неколико месеци одлучили да отворе душу и проговоре о аљкавој истрази, благом испитивању и сумњивом сведочењу једног тајкуна и његове жене који су правили друштво манекенки све до њене смрти.

Немили догађај одиграо се 7. децембра 2017. године након што је Ивана Смит пронађена гола на платоу небодера у луксузној четврти у Куала Лумпуру.

У 5:22 ујутру Ивана је у једном ноћном клубу снимљена у друштву америчког тајкуна Александера Амада Џонсона (45) и његове супруге Луне Алмаз (31). Млада девојка била је у готово несвесном стању, а пар ју је дословце носио из ноћног клуба. Два сата касније Смит је свом дечку послала селфи с Луном и поруку да мало одмара.

Међутим, два и по сата касније Ивана је била мртва. Полиција верује да је у 10 ујутру девојка пала кроз прозор, а њено тело пронађено је пет сати касније на платоу зграде који се налази на петом спрату. У тренутку проналаска била је гола, а у организму јој је утврђена велика количина алкохола, кокаина и екстазија.

Штавише, и Џонсон и Алмаз су тврдили да су недељама били у вези са Смит и да нису имали појма да има само 18 година. Оно што је занимљиво у целој причи је управо реченица брачног пара који су полицији рекли:

- Мислили смо да је само ишетала из нашег стана...

Фoто: Фејсбук принтскрин

 

Међутим, очигледно им није било сумњиво што је Смит у њиховом стану оставила одећу, обућу, мобилни, торбицу.... Најгоре од свега је што ни малезијској полицији то није било чудно па су врло брзо закључили случај.

Наравно, у фокус овог немилог догађаја одмах су упали тајкун и његова супруга који никада нису порицали да су имали сексуалне односе с 18-годишњакињом, али су од почетка тврдили да не знају шта се догодило и да су све време мислили да је Ивана у једном тренутку напустила њихов стан. Жива, наравно...

Међутим, на несрећу богатог брачног пара, од Иване Смит нису одустали холандски истражитељи који су одмах након обдукције пронашли рупе у целој причи.

- Нема дилеме да јој се нешто догодило пре самог пада. Или се оклизнула или ју је неко ударио у главу. На глави смо јој пронашли неколико масница и огреботина које нису узроковане падом с балкона. Такве маснице су могуће једино док сте још живи - рекао је патолог Франк ван де Гот.

Отац девојке Марсел Смит такође је рекао да је на њеном врату видео огромне маснице.

- Као да ју је неко зграбио - рекао је Смит, који је истакао још неколико нелогичности у случају.

- Пала је у 10 сати, а тело су јој пронашли тек у 15 сати. Како је то могуће?! Такође, она је висока 1,81 метра, а ограда је висока 1,20. Готово је немогуће пасти преко ње. А верујте ми, није намерно скочила...

Случај је поново дошао у фокус малезијских медија након што је за Малаyсиа Тодаy душу отворио полицајац који је први испитивао Џонсона и Алмаз.

- Питао сам их где је њихова пријатељица Ивана. Рекли су да не знају, али су одмах кренули у потрагу по стану. Отварали су врата и завиривали у ормаре, сагињали испод кревета... Потом су рекли да мисле да је отишла, те да им је раније рекла да има договор у 10 сати - рекао је Фаизал Абдулах, којем ништа у том тренутку није било јасно, будући да је својим очима усред дневног боравка видео одећу и мобилни мртве девојке.

Фoто: Фејсбук принтскрин

 

- Како може отићи гола из стана, где је ту логика?!

Абдулах је рекао да се испитивање наставило и у станици, али је пар одбијао да одговара на питања.

Његове речи само су потврдиле тврдње породичних адвоката који су од почетка говорили да су полицајци били преблаги према брачном пару и да се ради о заташкавању злочина.

Пресуда о одговорности брачног пара за смрт Иване Смит требало је да буде изречена 22. августа 2019. године, али после последње судске ревизије кривац се и даље води као непознат. Разлог? Врло једноставан, побегли су из Малезије.

- Зашто их нису задржали!? Нису одговорили ни на једно питање, а они их пусте да побегну из државе. Сада је све готово...

Џонсон је иначе из Хјустона, али последњих десет година живео је у Малезији. Верује се да се у марту ове године вратио у САД.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Слике из приватног албума - Јелена Тинска

(Блиц жена)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".