На данашњи дан 1973. године престало је да куца срце Милунке Савић, српске јунакиње из Балканских и Првог светског рата, најодликованије жене у историји ратовања и једне од најистакнутијих личности у српској историји.

О њеној биографији и јунаштву распредало се нашироко. Многи детаљи се сваке године изнова препричавају, поготово на годишњицу њеног рођења, смрти или битака из ослободилачких ратова 1912-1918.

У мору "филмских" прича, од прерушавања у мушкарца, преко бомбашких акција у Колубарској бици '14, бројних рањавања, одбијања француске војне пензије, највише се истиче она која је у пуном обиму представила Милункину хуманост.

Године 1916. током битке на Црној реци, Милунка Савић је сама заробила 23 бугарска војника. Бици је претходило повлачење преко Албаније и реорганизација исцрпљене и десетковане српске војске.

Фото: Википедија

 

Након консолидације редова, српска војска је прикључена савезничким снагама на Солунском фронту. Први сусрет са непријатељем по изгнанству из отаџбине уследио је на Кајмакчалану у јесен '16. 

Након крвавих борби Срби су одшкринули "капију отаџбине" и крочили на тло своје земље. Гонећи непријатеља по дубини територије, српске трупе су укрстиле бајонете са бугарским на Црној реци, која је оцрнила многе српске породице.

И поред великих губитака насталих приликом јуриша на непријатељске положаје, у Милунки није било осветничког нагона. Она је пришла бугарском рову, изненадила стражара на спавању и упозорила га да су опкољени, те да у евентуалном нападу немају шансе да преживе.

Престрављен, рекао је да ће се договорити са друговима из чете о предаји, али да неко мора да одврати пажњу њиховом команданту, који не би имао милости према дезертерима.

Фото: Википедија

 

Тај задатак је преузела Милунка која му је пришла и представила се као девојка из Крушевца која жели да се преда, јер се ужелела родитеља, додавши да су и многи њени саборци спремни на предају.

За то време, Бугари су прелазили на српску страну. Њих 23 се предало. У једном тренутку, командант је "намирисао" превару - док се Милунка повлачила, са бугарске стране се припуцало и један метак ју је ранио.

На сву срећу, успела је да избегне заробљавање и врати се на српске положаје, где су је чекали заробљеници.

На кантару жртава Првог светског рата избројано је 15 милиона живота. Захваљујући племенитости Милунке Савић, тај списак је краћи за 23 имена.

Велики рат је у први план истакао велике патње, али и велике људе. Једно од највећих међу њима, пише се Милунка Савић...

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".