Лаушевић је у једном подгоричком кафићу усмртио Драгора Пејовића (20) и Радована Вучинића (19) и ранио Андрију Кажића. Најпре је осуђен на четири године затвора, а онда је Врховни суд Црне Горе то преиначио и осудио га на 13 година. Лаушевића је 2003. године помиловао тадашњи председник Србије Борис Тадић.

У јулу 2009. године сестре покојног Радована Вучинића су послале писмо ''јавности Србије''. Славица Вучинић и Славка Јаношевић написале су да је једино очекивање породице да Жарко Лаушевић до краја одслужи правоснажном пресудом досуђену казну, јер, како су навеле, не испуњава услове за њено смањење по било ком основу, те су навеле да породица Вучинић не тражи крвну освету.

Фото: репринт ТВ Новости

 

- Од убиства у кафићу ’Епл’ прошло је 16 година. За то време, наводној освети били су доступни и деца Жарка Лаушевића и Бранимир Лаушевић са породицом и њихова сестра, па у једном тренутку чак и сам Жарко. И? Шта им се догодило? Ништа и што се породице Вучинић тиче - ништа им се и неће догодити - навеле су у писму.

Како оне сматрају, и сада се пренебрегавају или искривљују неке чињенице "из те страшне ноћи, како би се умањио значај Лаушевића и увећао значај поступака убијених, односно Радована Вучинића и Драгора Пејовића". Навеле су и да сматрају да се поново у медијима наводе "конструкције, којима део српске тзв. културне јавности и неки политичари покушавају да догађај у подгоричком кафићу преведу као дивљаштво групе локалних младића, који су заслужено добили што су тражили од 'недужног' Жарка Лаушевића и његовог брата Бранимира, па чак и да се целе породице Вучинић и Пејовић прикажу као 'гомила лудака и дивљака жељних освете", те да су те конструкције смишљене како би се створила клима за помиловање Лаушевића.

Фото: Архива Новости

 

Иначе, некадашњи председник Црне Горе и Владе Савезне Републике Југославије, покојни Момир Булатовић, једном приликом је изјавио да је одбио да помилује Лаушевића.

- Да, одбио сам да помилујем Жарка Лаушевића. То је јако тежак и тужан случај. Аболиција у таквим стварима има смисла уколико друга страна нема ништа против. У сваком кривичном поступку постоји оштећена страна и њу морате да питате. Жарко Лаушевић је један диван глумац и имали смо прилике да се дружимо годинама. Ужасно ми је тешко што знам све детаље тога, а по природи посла сам морао да знам. Добио сам ту молбу за аболицију. Контактирао сам породице оштећених и они су рекли - не. Ви немате право, ни људско, да направите аболицију - рекао је Булатовић својевремено за "Балкан инфо".

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Из албума мајстора мимике Зорана Цвијановића

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".