Велику прашину подигла је њена одлука да пре завршетка серије напусти снимање "Срећних људи" и своју улогу Ђине Голубовић. Мада се причало да је то учинила због малих хонорара, Дубравка је у разговору за ТВ Новости далеке 1994. године ово оповргла и објаснила своје разлоге.

Шта је глумица говорила о "Срећним људима", али и свом приватном животу и раду у позоришту прочитајте у тексту који преносимо у целости:

Висока, витка, љупка, увек насмејана - укратко - глумица Дубравка Мијатовић. Црно јој је омиљена боја, такорећи имиџ. Мини сукња и дубоке ципеле на шнир одају младу, модерну девојку, а сјај у очима - задовољство. У чему је њена тајна? Одговор је кратак и једноставан: љубав! Али, ко је момак, засад ће остати тајна. Знаће се кад дође време за то. Сада, кад је заљубљена, не мора да води рачуна о линији. "Само кад сам несрећна једем превиче" - каже уз смешак.

Фото: В. Данилов

 

Ближи се новогодишња ноћ - прилика за многе глумце и естрадне звезде да добро зараде. Дубравка, међутим, за дочек Нове године никад не ради:

- То је ноћ коју увек проведем у најинтимнијем друштву. Није битно где, него с ким. А моје друштво су углавном људи који се баве овим послом, мада има и из других професија. Уосталом, ја се и иначе трудим да слободно време не проводим на јавним местима. Осим што се дружимо по становима, излазим у позоришне бифее или клубове. Често ми то смета, јер, рецимо, многе добре представе нисам видела, управо зато што се у публици не осећам пријатно... Када сам код куће, никада не гледам информативне програме на телевизији. У почетку сам све пратила, а онда сам схватила да ме то замара и непотребно узбуђује, пошто ништа не могу да променим. Закључила сам да, ако се нешто важно догоди, ја ћу то сигурно сазнати.

С обзиром на снажну потребу да сачува приватност од радозналих погледа, може се само претпоставити колико јој је сметала велика популарност коју су јој донеле телевизијске улоге Сање у "Бољем животу" и Ђине у "Срећним људима". Колико је храбрости, лудости или мудрости било потребно младој глумици да усред снимања другоме препусти улогу у најгледанијој ТВ серији? Био је то пре годину дана велики скандал. Серија је била доведена у питање, јер је истовремено улогу напустила и Тања Бошковић. Замене су нађене, серија је преживела. Шта данас о тој одлуци мисли Дубравка Мијатовић? Да ли се покајала? Да ли је погрешила?

Фото: репринт ТВ Новости

 

- Морала сам да побегнем од сталних добацивања на улици: "Ђики, Ђики!" Ако глумац жели да се опроба и у другим жанровима, онда је то била добра одлука. Осим тога, знам да је то била поштена одлука и према екипи и према публици. Мислим да глумац има право да бира и да - када прочита текст - одлучи да ли ће улогу прихватити или не. Код маратонске ТВ серије, попут "Срећних људи", добије се текст само за првих десетак епизода, а шта ће бити после, у којем правцу ће се улога развијати, не зна се. Мени више није одговарала улога Ђине и верујем да сам добро поступила. Не мислим да сам била незахвална или безобразна. Причало се да сам то урадила због малог хонорара, што никако није тачно. Да ми је било важно да много зарадим, не бих се окренула позоришту у којем се много мање плаћа. Осим тога, ослободила сам место другом глумцу, а ја сам кренула путем којим сам желела.

Правац у којем се, дакле, сада креће Дубравка Мијатовић је - позоришни. Игра у представама "Трамвај звани жеља", "Љубавно писмо", "Кола мудрости, двоја лудости", "Филумена Матрурано" и "Моја драга". У плану је, за наредну годину, још једна представа и један филм, али о томе нерадо говори: - Кад год сам нешто унапред најавила да ће бити, то се није остварило из неких разлога. Зато сада више о будућности не говорим ништа. Кад буде - чуће се.

Остају - прошлост и садашњост... Већ у деветој години живота определила се за глуму, а имала је само десет када је заиграла у ТВ серији "Вага за тачно мерење". После тога је, као петнаестогодишњакиња, добила улогу у филму Мише Вукобратовића "Није лако с мушкарцима". Затим је, као студенткиња друге године глуме, улетела у већ разрађену екипу ТВ серије "Бољи живот" и од једне успутне епизоде направила запажену улогу... Улога Ђики у "Срећним људима" била је само логичан наставак њеног глумачког ТВ развоја.

Фото: репринт ТВ Новости

 

Од силних послова на телевизији и у позоришту, Дубравка још није стигла да дипломира. Како ни њена искусна колегиница Тања Бошковић такође није завршила студије, требало је да заједно, као дипломски рад, спреме представу "Лаку ноћ, мајко"...

Убрзо после нашег разговора, показало се да је Дубравкин опрез у погледу будућности био оправдан: тај је пројекат дипломског испита пропао! Представе у кјима сада игра, стога су најсигурнија њена тема за разговор са новинарима: посебно оне које изазивају различите коментаре и критике.

- "Трамвај звани жеља" постављен је после много година са новим избором музике и костима који не сугеришу никакво временско одређивање - каже Дубравка. - То, можда, смета онима који памте стару, класичну поставку те представе Тенесија Вилијамса. Ми нисмо ништа мењали у тексту, али се нисмо везивали за одређено време, јер је тема универзална, па може да се догађа и данас... Исто је и са представом "Љубавно писмо", према тексту Златана Фазлагића, која никога не оставља равнодушним. Истина, то је монти-пајтоновски хумор који не разуме свако. Мислим да су и тако подељена мишљења добра за представу. Све је добро за глумца - осим равнодушности.

Фoто: Фејсбук принтскрин

 

Око представе "Моја драга" такђе се дигла велика прашина: једни је оспоравају, тврдећи да је то "којешта", само да се узму паре, а други је проглашавају "хитом"... Недавно је та представа на манифестацији "Златни анђео" проглашена за представу године, а на Студију Б заједно са представом "Трамвај звани жеља" дали су јој прво место по популарности... А онда се догодило и њено извођење на улици, испред Београдског драмског позоришта - из протеста. Дубравка, због других обавеза, тада није изграла.

- Људи воле ту представу, па је то био један од начина да се публици каже да ње нема, не зато што ми то не желимо, него зато што немамо где да играмо. Премијера те представе била је 14. јануара ове године, а до сада је приказано 120 представа. Пошто се сада Београдско драмско позориште реновира, кренуло се на путовања по Србији... Првобитна постава смо били Драган Бјелогрлић, Никола Којо, Бранка Катић и ја. Онда је Бранка отпутовала, па је њу заменила Мирела Павловић, а пошто ја имам обавеза у позоришту, моју улогу игра Катарина Гојковић. Надамо се да ће решење убрзо бити нађено и да ће се "Моја драга" играти поново под кровом.

* Нпортал.рс због вас даје нови живот текстовима из богате новинске архиве "Новости", а овај интервју је изашао у "Сабору" 21. децембра 1994. године.*

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Из албума Злате Нуманагић

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".