Међутим, да ли знате разлог за то? Невероватно је просто, али и генијално у исто време.

Ако возач направи неко кривично дело, у току самог заустављања или касније, било да повреди полицајца или неког другог, због отиска прста који је полицајац оставио представља значајан доказ. Отисци прстију који су остали на аутомобилу могу доказати да је полицајац заиста пришао возилу и имао сусрет с одређеним возачем.

У случају нужде, возач који је оставио свој аутомобил и побегао се може лоцирати на основу отисака прстију на његовом аутомобилу.

Фото: Г. Шљивић

 

А још један разлог за додиривање гепека јесте провера да ли се неко налази у њему, односно да ли је киднаповање у питању. Ова процедура првобитно се развила како би полицајци мало уплашили возача и остале особе у возилу.

У случају да возач има неке нелегалне супстанце или оружје, одмах ће кренути да их сакрије пре него што полицајац стигне до прозора, а изненадно куцкање може да га збуни и тако повећа шансу да хватање.

Ова пракса се полако напушта у САД због великог броја напада на полицајце јер куцкањем одају своју позицију и тако олакшавају криминалцима да их изненаде и нападну.

Полицајци не додирују само гепек, већ и задњи фар аутомобила из потпуно истог разлога, а у неким ситуацијама то им даје довољно времена да процене ситуацију и има ли опасности.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".