Међутим, несрец́а није поштедела ни његову породицу, а животи Стаљинове троје законите деце су трагични примери заиста нефункционалне породице.

Јаков, Василиј и Светлана су платили високу цену, пише Историјски Забавник.

Јаков

Јаков Џугашвили је био Стаљинов прворођени син. Стаљин је обожавао своју прву жену, али након што је она умрла од тифуса када је Јаков био тек дете, никада није много марио за свог најстаријег сина.

Јаков је одрастао код својих рођака у Грузији и никада се није добро слагао са оцем. Као 23-годишњак покушао је самоубиство, али је само себе ранио. Стаљинов једини коментар био је: “Не може чак ни да пуца право”.

Иначе, Јаков је завршио електротехничку школу. Женио се три пута и имао двоје деце. Последњи пут, плесачицом по имену Јулија Мелтзер. Стаљин, као загрижени антисемита био је згрожен и убеђен да је син то урадио само како би њега облатио.

Када је почео Други светски рат, Јаков је добио чин артиљеријског потпоручника и отац му је наредио да “иде да се бори”.

Мање од месец дана након одласка, Јакова су заробили нацисти. Хватање Стаљиновог најстаријег сина користили су за ширење антисовјетске пропаганде. По немачким логорима је провео скоро две године.

Фото: Профимедиа

 

Јаковљева смрт обавијена је велом мистерије. Наводно, после пораза код Стаљинграда, немачка команда је желела да замени Стаљиновог сина за фелдмаршала Фридриха Паулуса, кога је заробила Црвена армија. По причи, Стаљин је на ово одговорио: “Ја војника за фелдмаршала не мењам!”

Иако ова верзија догађаја никада није потврђена, Стаљинов кћерка Светлана Алилујева у својој књизи “Двадесет писама пријатељу” наводи: “У зиму 1943-44, након Стаљинградске битке, отац ми је приликом једног од наших ретких састанака рекао: “Немци су понудили да размене Јашу за било кога од њихових... Ја да прегоравам с њима?! Не, рат је рат!””

Те 1943. године, у 36. години, Јаков је умро у логору у Немачкој. Званично је објављено да је погинуо у покушају бекства, али се сматра да је извршио самоубиство тако што се затрчао у ограду кроз коју је пролазиал струја.

Након рата, Стаљин је добио документа о сину у којима се наводило како се Јаков добро држао. Вероватно под утицајем ових информација, Стаљин ублажава свој став према Јакову и касније је често наводио како је умро “херојском смрћу”.

Василиј

Василиј Џугашвили је био други Стаљинов син, рођен 1921. године у браку са Надеждом Алилујевном. Његова мајка је извршила самоубиство када је имао 11 година, а отац је за њега говорио да је “размажен дечак просечних способности”.

Упркос оценама, са 17 је могао да се упише у пилотску школу. Искористио је положај свог оца да обезбеди напредовање, иако је био и пијанац и женскарош. Женио се четири пута. Био је познат по организовању декадентних прослава на којима се оргијало.

Узимајуц́и самозвано презиме свог оца, Василиј Стаљин се попео до чина генерал-мајора, али никада није био веома популаран јер његово унапређење није било због његових способности или труда.

Василиј се није плашио никога осим оца. Када је Стаљин умро, Никита Хрушчов и Георгиј Маљенков, следец́и лидери Совјетског Савеза, сматрали су Василија опасним једноставно због његовог наслеђа.

Остатак живота провео је у затвору и ван њега због разних кривичних дела, али је на крају пуштен и прогнан у Казањ. Лошег здравља, умро је 1962. године, неколико дана након свог 41. рођендана, од тровања алкохолом.

Светлана

Најмлађе Стаљиново дете и једина ц́ерка била је Светлана Алилујева. Стаљин је обожавао своју ц́ерку, називајуц́и је “малим врапчиц́ем”, а она је била дечја славна личност у Совјетском Савезу, упоређивана са Ширли Темпл.

Имала је само 6 година када јој се мајка убила, али је истину о томе сазнала тек као тинејџерка, јер јој је као малој речено да јој је мајка умрла од упале слепог црева.

Светланин отац је строго контролисао њен живот. Желела је да студира књижевност, али ју је отац натерао да студира историју. Када је Стаљин сазнао да је Светланина прва љубав јеврејски режисер, послао је удварача у Сибир на 10 година.

Када се удала за другог човека, такође Јеврејина, Стаљин је одбио да га икада сретне. Пар се развео после две године брака и Светлана се се удала за мушкарца по очевој вољи – Јуриј Жданов био је син Стаљинове десне руке Андреја Жданова. И тај брак је потрајао кратко.

Стаљин је умро 1953. године и Светлана више није имала толико привилегија као раније, пошто је Совјетски Савез желео да се дистанцира од Стаљинових злочина. Узела је мајчино презиме и постала Светлана Алилујева. Себе и двоје деце из претходних бракова издржавала је радећи као преводилац с енглеског и књижевни уредник.

Када се заљубила у индијског комунисту, совјетски званичници нису јој дозволили да се уда за њега, али након што је он умро 1967. године, пристали су да јој дозволе да врати његов пепео у Индију. Док је била на том путовању, Светлана је отишла у америчку амбасаду, затражила азил и заувек пребегла из Совјетског Савеза.

Светлана је оставила два пропала брака и двоје деце, од 22 и 17 година, када је пребегла. У Америци се јавно одрекла оца којег је називала “моралним и духовним чудовиштем”, а руски пасош спалила. Објавила је “Двадесет писама пријатељу” где је писала о свом оцу и животу у Кремљу, а књига је изазвала праву сензацију, пише Винтаге неwс.

У интервјуима је причала о томе да је усамљена, и на крају се поново удала и добила још једну ц́ерку. У браку са Вилијамом Веслијем Питерсом променила је име у Лана Петерс, али ни та веза није потрајала.

Након развода, Светлана се често селила, прво у Калифорнију, а затим у Енглеску. Избезумљена што Совјетски Савез није дозволио њеној старијој деци да је посете, Светлана се 1984. вратила у домовину, овог пута осуђујуц́и Сједињене Државе. Враћено јој је држављанство, али није успела да изгради однос са тада већ одраслом децом, па је 1986. поново отишла за Америку.

До тада је била осиромашена и наставила је да се често сели, ретко се задржавајуц́и на једном месту дуже од две године. Лана Петерс, позната и као Светлана Алилујева и Светлана Стаљин, умрла је од рака дебелог црева у Америци 2011. године у 85. години. Живела је дуже од оба брата заједно.

Иза ње је остала ћерка Олга Петерс, која је променила име у Криси Еванс.

(Историјски забавник)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".