Мартин на свом каналу "30 And A Wake Up" дели садржаје својих авантура, а међу осталим клиповима може се пронаћи и његов прилог о Хрватској, коју је посетио 2019. године. У Хрватској је боравио 30 дана и том приликом посетио Хвар, Дубровник и Сплит, где је провео већи део времена.

Јутјубер је истакао да није реч о "водичу за Хрватску", већ списак ствари које тамо не би требало да се раде, који је саставио на основу искуства, али и, како је навео, разговора са неколико Хрвата.

- Не остављајте смеће на плажи. Хрватска је прелепа земља са прелепим плажама. Хрвати су урадили веома добар посао одржавајући своје плаже веома чистим у поређењу са многим другим местима. Свуда постоје јавне канте за отпатке које се редовно празне. Нема оправдања за смеће, када је канта за смеће на хрватским плажама увек надохват руке.

Фото: Јутјуб принтскрин

 

- Не причај о политици. Много је осетљивих ратних тема везаних са Србијом и распадом Југославије. Већина породица је на неки начин погођена ратом, тако да су то врло личне теме. Боље је да не улазити у ове расправе.

- Не заборавите да оставите напојницу. Толико сам навикао да не дајем напојнице у Азији да нисам давао напојницу на првом хрватском месту где сам јео. Касније сам сазнао да је 10 процената уобичајено и да то можете да повећате на 15 процената за изузетну услугу. Ово је одличан савет за путовање у Хрватску!

- Немојте путовати по Хрватској возом. Уместо тога идите аутобусом. За разлику од већине Европе, хрватски железнички систем није најбољи. Не иду често. На пример, постоје само два воза од Загреба до Сплита (или Дубровника). А вожња траје дуго. Вожња возом од Загреба до Сплита траје скоро 6 сати, а стиже се за 4, а још боље је лет од 45 минута који кошта само око 50 америчких долара. Али не брините - и аутобуси су одлични!

- Никад не зови Хрватску Југославијом или бившом Југославијом. Слично као и причање о политици, ово је осетљива тема. Ово би било као да назову САД бившом Енглеском. Да, некада смо били део Енглеске, али нисмо бивша Енглеска. Иста ствар. Хрватска је Хрватска... Југославија је била још једна држава која више не постоји.

Мартин је додао да је Хрватска једно од најбољих места за посету.

- Имате плаже, градове, планине, много двораца и шарм старог света - рекао је он.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".