Нови закон који је данас ступио на снагу у Пољској, а који предвиђа да информације о трудноћи морају бити унете у национални дигитални систем, изазвао је забринутост међу женским организацијама јер би могао да представља начин конзервативне владе да контролише животе жена, пренео је АП.


Женске групе сугеришу да ће нова регулатива Министарства здравља омогућити властима да прате трудноћу као вид контроле у земљи у којој владају веома строги закони против абортуса.

Министарство је негирало те оптужбе, наводећи да је реч о директиви ЕУ која омогућава докторима да брзо реагују на значајне виталне промене, што побољшава здравствене услуге.

- У Пољској данас свака промена у вези са репродукцијом, а посебно када подразумева прикупљање осетљивих личних информација, изазива сумњу да постоје лоше намере - рекла је председница Фондације за жене и планирање породице "Федера" Кристина Кацпура.

У Пољској абортус је једино дозвољен уколико трудноћа угрожава здравље жене, или је резултат силовања или инцеста.

За незаконито извршавање абортуса не кажњавају се жене, већ они који су извршили престанак трудноће и нијхови помоћници, наводи Ројтерс.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".